Published On: Pet, srp 15th, 2016

BANDIĆEV ŽESTOK GOVOR ‘Povampireni ustaše su pohvatali logoraše i pobili ih kao pse!’

Na komemoraciji povodom 75. godišnjice proboja zatočenika ustaškog konclogora u Kerestincu, borbe koju je preživjelo samo 15 od 111 logoraša, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić održao je žestoki govor u kojem je napao ustaški režim, piše HRT.

– Ovdje je stradao cvijet hrvatske intelektualne mladosti. Ovdje su povampireni ustaše, nakon proboja logoraša, pohvatali te ljude i pobili ih kao pse. To treba jasno reći – poručio je Bandić, a prenosi HRT.

Među ubijenim logorašima prije, tijekom i nakon akcije proboja neki su od istaknutih intelektualaca čija imena danas nose hrvatske ulice i institucije: Božidar Adžija, Otokar Keršovani, August Cesarec, Ognjen Prica

– NDH je bila sve samo ne slobodna, demokratska i hrvatska tvorevina. Ona je bila zločinačka, izdajnička i kvislinška –  rekao je Bandić i dodao da za zločine koje je pobjednička, antifašistička strana počinila u ratnoj i poratnoj Jugoslaviji, treba odgovarati i da se o njima mora govoriti.

– Ali ne možemo brkati hrvatski antifašizam, koji predstavlja pogled na svijet, koji je civilizacijska stečevina i preduvjet slobode, s državom koja je nastala na rasnim zakonima. Te dvije stvari nikada se ne mogu uspoređivati – naglasio je zagrebački gradonačelnik.