Published On: Ned, stu 1st, 2015

BAN KI-MOON: Katalonija nema pravo na samoopredjeljenje!


UN ne smatraju da španjolska pokrajina Katalonija ima pravo na samoopredjeljenje, rekao je glavni tajnik UN Ban Ki-moon.
– Španjolska je neovisna i suverena zemlja koja obuhvaža regiju Kataloniju. Španjolska je kao takva primljena u UN i djeluje unutar međunarodne zajednice – rekao je glavni tajnik u intervjuu za četiri španjolska dnevnika “Pais”, “Mundo”, “ABC” i “Vangardiju”.
Ban Ki-moon je naglasio da UN ne priznaju Kataloniju kao neautonomnu teritoriju koja bi mogla ostvariti pravo na samoopredjeljenje.
– Kada govorimo o samoopredjeljenju, određene oblasti priznaju UN kao neautonomne teritorije, ali Katalonija ne spada u tu teritoriju. Pozitivni aspekt Španjolske jeste to što poštuje raznolikost – kulture, jezika, tradicije – dodaje glavnitajnik UN.
Stranke, koje zastupaju neovisnost Katalonije od Španjolske, pokušat će početkom studenog u regionalnom parlamentu usvojiti rezoluciju kojom će službeno objaviti početak odcjepljenja od Španjolske i formiranje nove republikanske države u roku od 18 mjeseci.
Separatisti su na izborima održanim prošlog mjeseca osvojili većinu zastupničkih mjesta u parlamentu Katalonije.
Međutim, španjolski premijer Marijano Rahoj jučer je naglasio da će sve veće stranke raditi zajedno na obrani nacionalnog jedinstva od pokušaja odcjepljenja Katalonije./Srna/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare