Published On: Sub, ožu 29th, 2014

Balkanski spomenici pokazuju ‘promjenjivo lice sjećanja’

U Münchenu se u okviru Dana Balkana (Balkantage) održava i izložba fotografija ‘Monumenti’, koja prikazuje spomenike iz vremena SFRJ i socijalizma, među ostalim i djela velikog hrvatskog kipara Vojina Bakića.
Između obožavanje heroja i modernističke megalomanije‘ opis je socijalističkih spomenika iz Titove epohe u njemačkom dnevniku Suedduetsche Zeitung, a u povodu izložbe fotografija koja se može pogledati u galeriji Münchner Gasteig u okviru manifestacije Balkantage 2014. ‘Monumenti’ prikazuju fotografije socijalističke spomeničke baštine iz Jugoslavije, poput djela Vojina Bakića na Petrovoj gori, ‘Kamenog cvijeta’ Bogdana Bogdanovića iz Jasenovca te spomenika Miodraga Živkovića za bitku na Sutjesci.
Jedan od zanimljivih aspekata jugoslavenske umjetnosti jest i prostorno otjelotvorenja kolektivnog sjećanja‘, piše se o izložbi u SZ-u te se hvale ‘avangardne geste’ umjetnika.
U izložbu su uključeni i spomenici nastali nakon ratova devedesetih, u kojima se naročito ‘naglašavaju nacionalni simboli’, a ima i raznih kurioziteta poput spomenika NATO-savezu koji je postavljen u kosovskom gradu Prizrenu.
‘Monumenti’, sa znakovitim podnaslovom ‘Promjenjivo lice sjećanja’, nastali su kao suradnja fotografa Marija Krojača i udruge Forum Ziviler Friedensdienst, a nakon Münchena izložba se seli u njemački grad Aachen.