Published On: Fri, Jul 3rd, 2020

Balić: Svjedočit ću protiv HOS-ovaca zbog ratnog zločina nad Srbima

Bivši pripadnik nelegalnih  snaga HOS-a Sakib Balić potvrdio je Srni da se ponudio Tužiteljstvu BiH da svjedoči o zločinima koje su Hosovci počinili nad srpskim civilima u Sijekovcu kod Broda, Mostaru, Žitomislićima, kao i na dubrovačkom ratištu.

On je priznao da je i sam ubijao, te da Tužiteljstvo BiH ne želi da procesuira ratne zločine koje su pripadnici HOS-a počinili nad Srbima u ovim područjima.

Balić je istaknuo da je ogorčen na vlasti u Sarajevu koje su “zaboravile njegove ratne zasluge zbog čega želi da svjedoči o zločinima za koje zna” i dodao da on puno zna i da zbog njegovog svjedočenja mnogi strahuju.
“Svjedočio sam o zločinima u logoru Dretelj kod Čapljine, ali istražne tužitelje nije zanimalo svjedočenje o ratnim zločinima počinjenim u Sijekovcu”, rekao je Balić i dodao da osumnjičeni za ove zločine još nisu procesuirani.
Balića, koji je iz konjičkog sela Orahovica, nadležne instutcije Republike Srpske terete da je kao pripadnik HOS-a sudjelovao u ubojstvima i zlostavljanjima srpskih civila na području Posavine i Hercegovine.
On tvrdi da je zapovjednik HOS-a Ante Prkačin, koji je i bivši poslanik Hrvatske stranke prava u hrvatskom Saboru, odgovoran za zločine nad srpskim civilima u Sijekovcu 1992. godine i da zna za sve zločine počinjene nad Srbima u Brodu.
“Prkačin je bio glavni organizator likvidacije srpskih civila. Tu su još bile jedinice HOS-a iz Ljubuškog, Konjica, te pripadnici `Handžar divizije` sastavljene od muslimanskih dobrovoljaca”, naveo je Balić.
On je naglasio da su u zločinima sudjelovale i regularne oružane snage iz Hrvatske. Istakavši da su hosovci ubijali i romske civile, Balić je potvrdio da su hosovci presreli i likvidirali nekoliko desetina Roma na području Broda, a koji su na početku rata bježali sa područja Srebrenice.
“Ante Prkačin je naredio da autobusi, kojima su bili prevoženi Romi iz Srebrenice i Skelana, ne smiju preći na teritoriju Hrvatske. Ljudi iz četiri autobusa, među kojima je bilo najviše djece i žena, likvidirani su i zakopani u masovne grobnice”, ispričao je Balić.
On je dodao da Prkačin zna gdje su zakopana tijela pobijenih Roma. Јedna masovna grobnica s tijelima ubijenih Roma pronađena je prije četiri godine u Sijekovcu i iz nje je ekshumirano 59 žrtava, među kojima je bilo 23 djece.
Četrdesetogodišnji Sakib Balić priča da se u ljeto 1991. godine prijavio kao dobrovoljac u HOS i da je obuku prošao u kampovima HOS-a u Splitu i Vrbovcu.
“Јedan od vojnih instruktora u junu i julu 1991. godine bio mi je Miro Barešić, ustaški emigrant poznat po tome što je izvršio atentat na jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića 1971. godine”, prisjetio se Balić.
Prema njegovim riječima, u kampovima su učeni da mrze i da treba da se bore za Hrvatsku do Drine.
“U vojnim jedinicama bilo je katoličkih sveštenika, čiji je zadatak bio da dižu moral kod vojnika pričajući o mržnji prema Srbima. Govorili su ubijte i koljite sve što nije tvoje”, naveo je Balić.
On je rekao da su ga suborci uitili i odveli u logor koji se nalazio na heliodromu u Mostaru, jer nije htio sudjelovati u sukobima koji su 1993. godine izbili između Hrvata i Muslimana.
Balić kaže da je zahvaljujući Međunarodnom Crvenom križu prebačen u SAD, gdje je bio u zatvoru, jer je, kako je ispričao, zbog sudjelovanja u nelegalnim poslovima osuđen na pet godina.
objavljeno: 27/8/2009