Published On: Uto, lis 26th, 2021

SMJENA GORDANE TADIĆ NEĆE BITI DOVOLJNA: Isplivali novi detalji o zločinima zapovjednika Armije BiH

Na ročistu pred Sudom BIH, svjedoci Tužiteljstva BiH svjedočili su o svojim saznanjima vezanim za napad Armije BiH na Križančevo selo, piše Večernji list BiH.

Prvi svjedok Tužiteljstva BIH Zdravko Matoševic, djelatnik SIS-a, je javio da je tijekom 1995 godine od njemu nepoznate mlade osobe bošnjačke nacionalnosti dobio informaciju o događanjima u Križančevu selu tijekom napada ABIH, piše Večernji list BiH.

Sačinio je pismenu izjavu u rukopisu koju su potpisali ta osoba i on i nakon toga je ista prekucana u centrali SiS-a u Busovači. U izjavi je navedeno da su tijekom napada na selo, pripadnici ABiH zarobili 10 pripadnika HVO-a u području Gropčića koje su nakon toga mučili i skinuli do gola i zatim streljali na krivini na putu Vitez – Zenica.

Kao izvršitelji ovog zločina imenova su Almir Sarajlić Roki, te Saćir i Sadik Omanović – pripadnici probojne čete Viteške brigade Armije BIH.

Svjedok Matošević je naveo da je tog 22. prosinca 1993. godine s položaja na Gradini gledao kako Križančevo selo gori, vidio je dim i čuo pucnjavu.

Istaknuo je da su tom prilikom stradali njegovi prijatelji Zdravko Kozina i Ivica Križanac i da se osjećao nemoćno.

Pisani dokazi

Druga dva svjedoka Tužiteljstva su bili visoki časnici Armije BH. Mustafa Fazlić je bio načelnik stožera 27. krajiške brigade, a Mevludin Berberović načelnik Stožera 325. Viteške brigade ABIH.

Dvije brigade su sudjelovali izravno u napadu na Križančevo selo. Oba svjedoka su potvrdila da su izravno sudjelovali u pripremama za operaciju čiji je bio cilj ‘deblokada Starog Viteza’.

Potvrdili su da cilj nije realiziran, a osobno su cijeli napad vizualno promatrali s Isturenog zapovjednog mjesta na lokalitetu Šljibčica.

Na pitanja tužitelja Ivana Matešića kakva su njihova saznanja u svezi zarobljenih i pobijenih vojnika HVO-a, Fazlić je izjavio da nikada ništa o tom nije čuo dok mu general Fikret Ćuskić nije o tome pričao unazad par godina.

Slično je odgovorio i Berberović, nakon čega je tužitelj Matešić predočio iskaze iz istrage svjedoku Berberoviću gdje je eksplicitno naveo da je odmah isti dan cijela komanda u Počulici imala informaciju da se ubijaju zarobljeni vojnici HVO-a.

U iskazu iz istrage koju je dao pred istim tužiteljem, svjedok je naveo da je smatrao na nije potrebno da svoja saznanja podijelili sa zapovjednikom Ibrahimom Purićem, budući je cijelo zapovjedništvo znalo ‘i da je Purić znao’.

U tom iskazu iz istrage je naveo da je dužnost zapovjednika bila da provede istragu i da istraga nikad nije provedena.

Nejednak položaj

Na samom ročištu se nevješto izvlačio da on to nije rekao, odnosno da je uneseno ono što on nije govorio. Zanimljivo je je da su oba časnika Armije BiH bili na istom mjestu i da Fazlić nikada nije čuo za ubojstva zarobljenih vojnika.

Znakovito je da je na značajnome broju posljednjih ročišta postalo uobičajeno da se svjedoci, pripadnici Armije BiH pred sudom ‘ne sjećaju’ što su govorili u istrazi.

Na kraju ročišta tužitelj Ivan Matešić se obratio sudu te prigovarao na različit tretman optužbe i obrane od strane suda, navodeći da se obrani dopušta postavljanje pitanja koja nisu u sferi unakrsnog ispitivanja i da se na taj način bespotrebno produžuje ispitivanje svjedoka.

Također je naveo da je potrebno voditi računa da svjedoci kada već dođu do Suda ne čekaju po tri, četiri sata da bi ušli u sudnicu.

Predsjedavajuća vijeća Jasmina Ćosić Dedović se nije složila s prvim prigovorom tužitelja , dok za drugi smatra da se zaista o tom mora povesti računa.

Inače, u ovaj petak se nastavlja suđenje u ovom predmetu gdje će Tužiteljstvo BiH izvesti dva nova svjedoka./HMS/

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Srbče
Srbče
1 mjesec prije

Čuj Armija SDA.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Srbče
1 mjesec prije

Albanians and Afghans fight for the heirs of to Bosnia’s SS past
Daily Telegraph, 29 December 1993
By Robert Fox in Fojnica (Bosnia)

“DOCUMENTS!” shouted a man in a beret with an insignia in green Arabic script outside the UN house in the Bosnian mountain town of Fojnica. He was hostile and demanded our presence at the police station.

Later the police chief apologised, but made clear that authority had passed to the men with the Koranic texts hanging from their fatigues.

Last summer Muslim and Croat leaders in Fojnica asked the WN to declare it a “zone of peace”. Since then war has ravaged the town, bringing murder, mayhem and exile to at least half its original population of 12,000. Different, and alien, forces are now in charge — some of the toughest in the Bosnian Muslim army.

These are the men of the Handzar division. “We do everything with the knife, and we always fight on the frontline,” a Handzar told one UN officer.

Up to 6000-strong, the Handzar division glories in a fascist culture. They see themselves as the heirs of the SS Handzar division, formed by Bosnian Muslims in 1943 to fight for the Nazis. Their spiritual model was Mohammed Amin al-Husseini, the Grand Mufti of Jerusalem who sided with Hitler.

According to UN officers, surprisingly few of those in charge of the Handzars in Fojnica seem to speak good Serbo-Croatian. “Many of them are [Muslim] Albanian, whether from Kosovo (the Serb province where Albanians are the majority) or from Albania itself.”

They are trained and led by veterans from Afghanistan and Pakistan, say UN sources. The strong presence of native Albanians is an ominous sign. It could mean the seeds of war are spreading south via Kosovo and into Albania, thence to the Albanians of Macedonia.

Pakistani fundamentalists are known to have had a strong hand in providing arms and a small weapons industry for the Bosnian Muslims.

Hardline elements of the Bosnian army, like the Handžar, appear to have the backing of an increasingly extreme leadership in Sarajevo, represented by Mr Ejup Ganic, Foreign Minister, Mr Haris Silajdzic, Prime Minister, and Mr Enver Hadjihasanovic, the new army chief.

GraDŽanska al u Q
GraDŽanska al u Q
1 mjesec prije

Gamad isilovska

Bruce Lee.
Bruce Lee.
1 mjesec prije

U tom grmu i leži zec ,smjene Tadić.

Mornar
Mornar
Odgovori   Bruce Lee.
1 mjesec prije

Osveticemo vam seislamisti,dolazice vam hanume na red,jedna po jedna,ko devedesetih.

Bruce Lee.
Bruce Lee.
Odgovori   Mornar
1 mjesec prije

Hi hi

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Bruce Lee.
1 mjesec prije

Albanci i Afganistanci bore se za nasljednike bosanske SS prošlosti.
Daily Telegraph, 29. prosinca 1993. godine
Robert Fox u Fojnici (Bosna)

“DOKUMENTE!” vikao je muškarac, sa beretkom i značkom ispisana sa zelenim arapskim slovima ispred kuće UN u bosanskom planinskom gradu Fojnici. Bio je neprijateljski raspoložen i odveo nas u policijsku postaju.

Nacelnik policije kasnije se ispricao, ali je pojasnio da su ovlaštenja prešla na osobe koji su nosili Kur’anske tekstove koji su im okaceni na uniforme.

Prošlog ljeta muslimanski i hrvatski čelnici u Fojnici pozvali su UN da grad proglasi “zonom mira”. Rat je od tada opustošio grad, što je rezultiralo ubojstvom, sakaćenjem i izgnanstvom najmanje polovice svog 12 000 (hrvata) stanovnika. Različite i tuđe snage sada vode neke od najjačih u vojsci bosanskih Muslimana. 

To su ljudi iz Handžar divizije. “Sve radimo nožem i uvijek se borimo na prvim linijama fronta”, rekao je vojnik te Handžar jedinice jednom oficiru Ujedinjenih naroda.

Handžar divizija, jaka 6.000 ljudi, ponosi se fašističkom kulturom. Oni sebe vide kao nasljednike divizije SS Handžar, koju su bosanski muslimani 1943. osnovali za borbu protiv nacista. Njihov duhovni uzor je Mohammed Amin al-Husseini, veliki jeruzalemski muftija koji je stao na stranu Hitlera.

Prema službenicima UN-a, čini se da iznenađujuće malo onih koji su zaduženi za Handžare u Fojnici dobro govori srpsko-hrvatski. “Mnogi od njih su [muslimanski] Albanci, bilo s Kosova (srpske pokrajine u kojoj su Albanci većina) ili iz same Albanije.” Obučavaju ih i vode veterani iz Afganistana i Pakistana, kažu izvori iz UN-a.
Snažna prisutnost Albanaca je zlokobni znak. To bi moglo značiti da se sjeme rata širi na jug preko Kosova iu Albaniju, odatle do Albanaca u Makedoniji. Poznato je da su pakistanski fundamentalisti imali snažnu podrsku u opskrbi oružjem i malom industrijom oružja za bosanske muslimane. Čini se da tvrdi elementi bosanske vojske, poput Handžara, imaju podršku sve ekstremnijeg vodstva u Sarajevu, koju predstavljaju gospodin Ejup Ganić, ministar vanjskih poslova, gospodin Haris Silajdžić, premijer, i gospodin Enver Hadžihasanović, novi načelnik vojske. 

Prevedeno (besplatna verzija) 

Zigica
Zigica
1 mjesec prije

Cemu cenzura komentara bez uvredljivih rijeci za bilo koga?