Published On: Wed, Jul 3rd, 2013

BAKIR THE GREAT: Hrvatima zabranio da pričaju o Trećem, a i Dodiku propisuje retoriku

Pričuvni bošnjački član predsjedništa,  veliki fan turskog predsjednika, turske kuhinje i turske ostavštine u BIH te  zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je večeras da je tijekom današnjeg razgovora sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Philipom Reekerom ustanovljeno da stvari u regionu idu bolje.

”Postoji određeno sazrijevanje u političkom smislu u regiji te bi se takve stvari trebale dogoditi i u BiH. U BiH je potrebno ozbiljnije ponašanje ključnih političara. S malom promjenom ponašanja političara moglo bi se mnogo toga postići”, smatra Izetbegović u izjavi novinarima.

Ističe da nije problem riješiti pitanje 63 lokacije na kojima je evidentirana vojna imovina kako bi se ispunili uvjeti koje je za BiH postavio NATO, te dodaje da je SDA ponudila tri načina na koje je moguće riješiti pitanje implementacije presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”.

Za Izetbegovića je važno i da se prestane s besplodnim stalnim političkim prepucavanjima jer takvo stanje odbija i investitore koji bi ulagali u BiH kao i ulazak stranog kapitala te se u isto vrijeme odgađa ozdravljenje ekonomije u BiH.

Uz novinarsku konstataciju da je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao međunarodnu zajednicu u BiH da se ne miješa u unutrašnja pitanja BiH, Izetbegović je kazao da bi Dodik trebao prestati sa antidaytonskom retorikom i početi rješavati važna pitanja za BiH, a potom govoriti o nemiješanju međunarodne zajednice.