Published On: Sub, ožu 12th, 2022

BAKIR NA PUTU JAČANJA POVJERENJA I POMIRBE S HRVATIMA I SRBIMA: Igraju se duple igre, Dodik je dobio upozorenje od mentora

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon današnje sjednice predsjedništva ove stranke govorio je u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini. Ocijenio je da posljednjih 15 godina nije bilo politike Milorada Dodika u ovoj državi bi ostale desetine tisuća maldih ljudi koji su napustili zemlju, prenosi N1

”Dodik je davao vrlo tvrde izjave, da je ovo propala zemlja, a onda je očigledno dobio upozorenje od mentora da tako ne radi. Igraju se tu i neke duple igre. Ono što je vidljivo iz Dodikovog djelovanja da je on svojom politikom užasno unazadio ovu zemlju, da bi u BiH ostale destine tisuća mladih da nije bilo njegove politike. I stotine tisuća umirovljenici bi imali veću plaću. Zaustavljao je investicije. Mogli smo do sada biti u NATO savezu i uznapredovali na EU putu da nije bilo njega”, zaključio je Izetbegović.

Prvi čovjek SDA je dodao kako je Dodik ”zamorio i narod u RS”, da smatra kako ”sazrijeva mišljenje” da te politika ode i da će se to dogoditi već na izborima u listopadu.

”Zamorio je narod u RS, koji glasa za njega, definitivno nam je nanio ogromnu štetu”, rekao je Bakir Izetbegović.

Vučiću nije lako

Kazao je kako očekuje da Europska unija ”spusti ljestvicu” u odnosu na BiH, ali i druge zemlje na Zapadnom Balkanu koje imaju aspiraciju prema Uniji.

”Mislim da je ova situacija u vezi sa Ukrajinom uozbiljila EU po pitanju prijema novih članica i da će imati drugačiji odnos prema nama. Ja sam tu i optimista. Mislim da BiH odavno zaslužuje to i da bi se mogla spustiti ljestvica zahtjeva u odnosu prema Bosni i Hercegovini, ali i ostale zemlje sa Zapadnog Balkana”, naveo je lider SDA.

On se osvrnuo i na ideju ubrzanog ulaska države u NATO savez. Ocijenio je da se to može samo dogoditi ukoliko bude ”napad na teritorijalni integritet BiH” ili dođe do ”teške eskalacije” u državi.

”Ukoliko bi se rat u Ukrajini povezao sa BiH – onda bi se to moglo dogoditi”, zaključio je Izetbegović.

Na pitanje N1 da li je bolje da Srbija ostane neutralna u vezi sa invazijom Rusije na Ukrajinu ili da se prikloni stavu EU i Zapada, Izetbegović je odgovorio da je bolje da bude i neutralna nego da stane na stranu Rusije.

”Mislim da će se Vučić morati opredijeliti jer mu ne mogu biti braća Rusi i Kinezi, Arapi i Turci kao i Amerikanci i EU. Nije mu lako. Ja bih se tu zaustavio. Nadam se da neće donijeti radikalne odluke i da neće biti dio problema. Nadam se da ćemo zajednički riješiti ovu krizu sa poskupljenjima kao što smo uradili sa migrantskom krizom”, poručio je Bakir Izetbegović.

Stavovi se neće mijenjati po pitanju Ukrajine

Inače, Izetbegović je kazao kako Predsjedništvo SDA pruža podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine dajući također podršku stavovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji su kreirani prije osam godina jer se ti ”stavovi neće mijenjati”.

Predsjedništvo ove stranke pozvalo je sve političke stranke u BiH i regionu da odgovornom politikom i ponašanjem rade na očuvanju mira, ali su pozvali i na deblokadu državnih institucija kako bi se BiH suprotstavila onome što dolazi te sigurnosne agencije da spriječe bilo kakvu mogućnost destabilizacije.

Također, SDA je pozvala na usvajanje državno proračuna, ali i federalnog te je pozdravila zakone koji su usvojeni u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH jer su oni dio 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije za dobijanje kandidatskog statusa.

Izetbegović, koji je i dopredsjedatelj Doma naroda PSBiH, smatra da sjednica tog doma mora biti održana narednog tjedna u srijedu ili četvrtak, a ne 24. ožujka kada je predviđena jer ”postoji u hitnosti donošenja zakonskih rješenja”.

Osvrnuo se i na blokade člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika ocjenjujući da je on napravio mnogo štete BiH zbog čega bi bilo vrijeme da on ode s političke scene, prenosi N1.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
4 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kiklop

A ti si med i mlijeko.Stavi knjigu ,, islamska deklaracija” van upotrebe i onda ce biti ok.Pobrini se vise za suprugine diplome…

Welt'

A ti ercegovac ne trazi treci entitet, mozes dobit samo ono sto preko dva visi haha..

Bruce Lee 🐉🐲

bahlinće što tebe jebe

ŠkrabaloCG

Izetbegović zna da bez pomoći Srbije ne može da riješi problem poskupljenja prehrambenih namirnica ali i cijenu i tranzit gasa.