Published On: Uto, kol 2nd, 2016

BAKIR NA NOINOJ BARCI: Zašto se o europskoj sudbini BiH raspravlja u restoranu?! Dodik: Zato jer se sve završava u kavani

Nakon jučerašnjeg sastanka na kojem je nakon više mjeseci postignut dogovor oko usaglašavanja mehanizma koordinacije, ali i aranžmana BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik osvrnuo se na mjesto održavanja današnjeg sastanka – restorana “Barka” u jednom motelu u Istočnom Sarajevu.
Na pitanje novinara zašto je današnji sastanak o europskoj sudbini BiH održan u restoranu, a ne u nekoj od državnih institucija, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je kako je sve “tako kako jeste”.
“Nemojte tražiti razloge da budemo nezadovoljni nečim, sve može biti bolje, ali ovako je kako jeste”, na šta je Dodik dodao: “Zato što se sve završava u kafani”, što je naišlo na smijeh prisutnih.
Predsjednik RS-a još jednom je podsjetio kako je konačno uspostavljen konsenzus, odnosno da su ispunjeni zahtjevi koje su vlasti republičkog entiteta ranije imale.
“Sada se odlučuje konsenzusom koji uključuje predstavnike vlada RS-a i FBiH te Vijeća ministara BiH. To je obavezno da bude, to je ključno pitanje koje smo potencirali i ono je ugrađeno u mehanizam koordinacije sada.
Važno nam je bilo da obezbijedimo da nema glasanja bez nas i uspjeli smo to. Ja sam se odazvao ručku koji nam je na ovom divnom mjestu, u ovoj divnoj kafani organizovao europski ambasador.
Naravno da nismo došli ovdje da pričamo o Olimpijadi u Riju već o ovim pitanjima”, rekao je Dodik.
(AA/mr)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>