Published On: Pet, stu 1st, 2019

Bakir malo podilazi Erdoganu, malo Amerima. Stalno zapinje oko NATO-a, a o Gornjoj Maoči ni riječi, zašto je to tako?

Oni koji ga poznaju kažu da je Alija Izetbegović bio mudar čovjek koji je umijeće laganja ispraksirao do granica neizdržljivosti. Kako je taj lagao, to je bila umjetnost kojoj se niste mogli ne diviti.

Izgleda da je malo talenta prešlo i na njegovog sina koji, eto, nije samo stranku naslijedio od svog političkog i biološkog oca. Habitus čovjeka čiji je otac za Bošnjake, de facto, otac nacije, sigurno nije nastao preko noći. Ali, umijeće za laganje je karakteristika koja definitivno krasi Bakira.

To najbolje vidimo po ovom sadašnjem zatezanju oko uspostave vlasti kad su u pitanju NATO put BiH i Godišnji nacionalni plan. Izetbegović je, kao, proamerički i NATO igrač i smeta mu, eto, jer Dodik zateže s godišnjim nacionalnim planom koji će za čije je slanje rok ove godine.

S druge strane, Bakir je podilazio Erdoganu oko pitanja masakra nad Kurdima. Tu mu, eto, nije bilo važno ispasti NATO čovjek. Izgleda da je Alija osim Bosne u amanet Erdoganu ostavio i svog nasljednika. Elem, kad već pričamo o BiH i sustavu koji mora funkcionirati, kako Bakir Izetbegović misli riješiti i uvesti u NATO silne paradžemate diljem BiH poput onog u Gornjoj Maoči?

Iako paradžemat ne znači ništa samo po sebi osim činjenice da nije pod kontrolom Islamske zajednice u BiH, i golim okom je vidljivo da su neki od tih paradžemata direktno povezani s rasadnicima terorizma u našoj zemlji. Nisu svi paradžematlije teroristi, ali su svi teroristi paradžematlije.

Hoće li Gornja Maoča ući u NATO Pakt? Hoće li i ona biti dio velike Alijanse ili Bakir i nakon ulaska naše zemlje u NATO planira paradžemate pustiti da rade kao i do sada. U Gornju Maoču ne smije policija, vojska, nikakve civilne vlasti… Taj dio BiH svijet je za sebe.

Na lideru najjače bošnjačke stranke je da riješava taj problem jer se, da se ne lažemo, nalazi u njegovom dvorištu, ako ne može to riješiti, kako planira upravljati državom koja bi trebala biti sastavnica najjače vojne organizacije na svijetu?

Iako je pomalo i zaboravljena zahvaljujući svemu onom o čemu se u BiH danas moramo zabaviti, Gornja Maoča stvarni je problem naše države i najbolji pokazatelj odsustva države u pravom smislu te riječ.

Gospodin Izetbegović ponovio je danas kako SDA nema uvjete te da su HDZ i SNSD strane koje uvjetuju oko formiranja vlasti. Očita i ponovna laž. S Bakirom nema dogovora, on ne postoji, danas je ovako, sutra je onako. Ili, što bi naš svijet rekao, jedno do podne, drugo od podne. Tako je kod Bakira. Sama izjava kako SDA ne postavlja uvjete pokazuje nam u kojem paradžematu, ovaj, parasustavu živi Izetbegović. Ništa čudno od nekog tko je rat proveo u trezoru i sve što ima baštini od pokojnog oca.

AU: L.B./Erotel