Published On: Pet, ruj 18th, 2020

BAKIR JE, PREMA BABINOJ DOKTRINI, PREVARIO I ČOVIĆA I MEĐUNARODNU ZAJEDNICU: Izgleda da se OHR-u i Delegaciji EU u BiH to jako sviđa

Nedavno je Bakir Izetbegović medijima izjavio kako neće nastaviti razgovore s HDZ-om oko izmjena Izbornog zakona BiH.

Na novinarsko pitanje znači li to da neće biti novih razgovora dok se ne formira federalna vlada, Izetbegović je odgovorio: “Tako je”.

S obzirom na to da su 17.6.2020. u Mostaru HDZ BiH i SDA potpisali Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, u kojemu stoji da će HDZ BiH i SDA izraditi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, čini se kako je zbog Izetbegovićevog odustanka Politički sporazum mrtvo slovo na papiru.

Istaknimo da su, među ostalim, iza ovog sporazuma ‘stali’ i Delegacija EU u BiH kao i Ured visokog predstavnika (OHR).

Tim organizacijama Bild.ba je poslao upit oko Izetbegovićeve najave kršenja sporazuma.

Iz OHR-a su kazali kako se oni zalažu za to da stranke pronađu kompromis po oba ova pitanja:

“Formiranje Vlade Federacije BiH i reforma Izbornoga zakona BiH u velikom su zakašnjenju, uključujući i provedbu preporuka ODIHR-a te odluka Europskoga suda za ljudska prava i Ustavnoga suda.

Formiranje vlade je i zakonska obveza i samo po sebi se postavlja logično pitanje čemu služe izbori ako se ne formira vlada. Osuđujemo svaku taktiku kojom se postavljaju bilo kakvi preduvjeti za otpočinjanje razgovora bilo o formiranju vlade bilo o izbornoj reformi.

Istodobno, brzo formiranje vlasti je prioritet za sve političke stranke u demokratskim društvima, a BiH ne bi trebalo da je izuzetak.

Prema tome, političke stranke bi trebale brzo naći kompromis o jako zakašnjelom pitanju formiranja vlade i angažirati se u iskrenim razgovorima u cilju provođenja političkih obveza preuzetih potpisivanjem dogovora u vezi s provedbom reforme izbornog zakona”, naveli su u odgovoru iz OHR-a.

Delegacija EU u BiH kaže da je važno poštivati “duh dijaloga i kompromisa”.

“Od bh. vlasti u potpunosti očekujemo da osiguraju sve potrebne uvjete za održavanje lokalnih izbora diljem zemlje. Istovremeno, formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini na svim razinama nakon izbora je pravna i demokratska obveza. Kao zemlja koja je podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, BiH mora iskazati sposobnost provođenja izbornih rezultata, kao i spremnost za otklanjanje poteškoća u duhu dijaloga i kompromisa.

Održavanje izbora u skladu sa evropskim standardima, uključujući i lokalne izbore u Mostaru, prvo je na listi ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Što se tiče sporazuma postignutih između političkih stranaka o daljnjoj izbornoj reformi, ponovo naglašavamo potrebu da se u potpunosti adresiraju ključni prioriteti iz Mišljenja kako bi Bosna i Hercegovina napredovala na svom putu ka prijemu u EU”, naveli su u odgovoru portalu Bild.ba.

I. Crnjac/Bild.ba