Published On: Pet, sij 27th, 2023

Bakir Izetbegović vjesnik bošnjačkog proljeća?

Nikako donedavno prvi u Bošnjaka ne vjeruje kako u Bosni ima života i poslije Temeljne i naročito poslije njegove malenkosti, pa, evo, najavljuje, po nalogu naroda, grčevitu borbu za državu. Slijedom čega je nužno raspitivati se o cijeni benzina. Jer, tko se uoči proljeća 2014., dima nadimio…

Piše: Josip Vričko, Katolički tjednik

Bliži se, evo, veljača, pa, dakle, i obljetnica bosanskog, a zapravo bošnjačkog proljeća – tzv. građanskog bunta početkom drugoga mjeseca 2014., naročito izraženoga u Mostaru i Sarajevu, gdje umalo nije izgorjela – čak! – i mitska Alijina fotelja skupa s Predsjedništvom BiH. Dok, eto, Arhivu BiH nije bilo spasa. Gori papir, to je čudo jedno.

Zar i na Kállaya?!

Relativno je “dobar posao” tom prigodom uradio Sarajlija Salem Hatibović koji je bio zadužen za logistiku te je oko sarajevske Titine 16 svim zainteresiranima dijelio „molotovljeve koktele“ koje su kasnije brojni, nikad inače identificirani diverzanti, ubacivali kroz službeni ulaz zgrade koju je projektirao glasoviti Josip Vancaš, a za gradnju sve papire osigurao, Hrvatima i Srbima zloglasni, ondašnji „visoki predstavnik“ i neformalni izumitelj bosanstva, Benjámin Kállay, za kojim neki i danas u Sarajevu puste suzu. Tešku mušku. Istovremeno, pojačanje iz Konjica, Nihad Trnka imao je zadatak napasti svečani ulaz. I zadatak je izvršio. Gorjelo je s obje strane.

Nakon što su uhićeni, sud je bio strog i pravedan. Prvi je palikuća dobio dvije, a drugi godinu zatvora. Jer, ipak, nije (baš) sve izgorjelo!

Nekoliko godina kasnije, međutim, povremeni ministar sigurnosti, koji je i sam stanovito vrijeme u nekoliko navrata odležao o državnom trošku, Fahrudin Radončić na vrlo je znakovit način osvijetlio (…) te dane koji su potresli brdoviti Balkan. Štoviše, i ondašnjeg su hrvatskog premijera Zorana Milanovića ponukali da žurno doleti u Mostar, gdje je također gorjelo na sve strane: Gradska vijećnica, gradska Uprava, Vlada i Skupština HNŽ-a te, dakako, središnjice HDZ-a i, da se Vlasi ne dosjete, SDA. Ipak, ne koliko podno Trebevića. Jer – Predsjedništvo je simbol države! Ma kakva ona bila…

Radončić je, ilustrirajući zapravo bit cijeloga ovoga cirkusa, kazao kako je on imao informacije da će Bakirov(c)i napasti Avaz, a da je istovremeno Izetbegović II. i doznao kako nije sigurno njegovo (i dr. Sekino) obiteljsko gnijezdo na Poljinama, slijedom čega su obojica angažirali privatno osiguranje. A Predsjedništvu – i Alijinom takoreći prijestolju – kako bude. Toliko o događanju naroda, uz opasku kako nikad nije (ni sudski) utvrđeno tko je tandemu Hatibović & Trnka osigurao benzin i ostalu logistiku.

Mada, Radončić je sa svojom teorijom bio vrlo sugestivan.

Nema (više) labavo!

I cijeli bi se taj slučaj danas doimao kao lanjski snijeg da nije Izetbegović mlađi navijestio kako će SDA u „ovim povijesnim okolnostima“ grčevito braniti zemlju. Jer ih je, veli, naroda zadužio. A nelagodu stvara i to što je cijena benzina posljednjih dana u stalnom padu, pa, evo, prijeti dostignuti onu iz veljače 2014., malo više od 2 (naše) marke. Istina, donedavno prvi u Bošnjaka priseže kako Temeljna nikada neće uraditi ništa protuzakonito. Osim… „… Ako nastave (biva Osmorka, op.a.) s ovako servilnim odnosom, ako se nagovijesti da će uraditi nešto poput zakona o prebivalištu što će stvar pokvariti vječno, SDA će zaustaviti to“, nema kod Alijina jedinca (više) labavo!

Zapravo, sve je ovo izgovorio nakon što je novinarski poguran komentirati istrčavanje mlađahnog stranačkoga dopredsjednika Edina Ramića, koji nema dvojbe nikakve da će SDA stati na čelo kolone, predvodeći narodni bunt, ukoliko se dogodi značajnija izdaja interesa države. Pokazalo se, eto, kako su oba stranačka prvaka na istoj liniji. Slijedom čega, međutim, zbunjuje ovotjedna izjava (još jednog) stranačkog doprvaka Safeta Softića, koji, kao neformalni glasnogovornik druge političke struje u SDA, najavljivanje (novog) bošnjačkog proljeća drži neozbiljnim.

Igre prijestolja

„Sve su to personalne čarke između pojedinaca. U svakom slučaju, što se tiče službene politike SDA ne postoji problem da se formira vlast bez SDA u skladu s Ustavom BiH“, kaže taj stranački dopredsjednik, inače (i) predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH, pa je njegov stav (možda) očekivano nešto mekši. Ali, ne treba zaboraviti ni vrijeme kada je Bakir pozivao na (bošnjačko) prebrojavanje, a reis Husein ef. Kavazović, na njegove zgrožene oponente zagalamio: “Nego šta, nego ćemo se prebrojavati!”

Uostalom, i neposredna je povijest pokazala kako je i u IZ vrlo živahna probakirovska struja. Baš kao što je u posljednje vrijeme bjelodano suglasje Temeljne i IZ glede skepse prema „starim bošnjačkim prijateljima“ sa Zapada, koji su navodno vrlo aktivno sudjelovali u uspostavi pakta „probosanaca“ iz Osmorke s „nacionalistima“ iz HDZ-a i SNSD-a.

Ili, kako su to u IZ-i, polemizirajući priopćenjima s podtajnikom State Departmenta za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom u studenome prošle godine, upozorili međunarodnu zajednicu da je sve više onih, i ne samo u BiH, koji imaju dojam kako se u jeku krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu, pokušavaju napraviti ustupci prema ruskim saveznicima na ovim prostorima na račun BiH i Bošnjaka. Dok je, evo, ovotjedna aktualna Izetbegovićeva spekulacija kako se neki veleposlanici ponašaju kao slobodni strijelci, bez potrebne konzultacije sa svojim vladama… Tako da je povremeno sveprisutna teza o europskoj islamofobiji (makar) trenutačno, ipak, utišana. No, ispod toga pepela (uvijek) ima žara koji može planuti.

A, možda se, u cijeloj toj priči o potencijalnom „narodnom ustanku“, krije igra prijestolja, o kojoj se ionako šuška još kako je povijesni listopad pokazao da je Šefik Džaferović uzaludno Alijinu jedincu čuvao onu mitsku (babinu) fotelju te kako u Bosnu ima života i poslije – Temeljne (u Bošnjaka).

Tri točke, ipak

Uostalom, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović sredinom je tjedna (baš!) u Avazu vrlo oštro svjedočio o stanju u stranci, tvrdeći kako SDA nema snage kritički se iznutra postaviti prema porukama koje je dobila od naroda. Uza (sve) to, tvrdi kako je očigledno kako ne postoji pozitivan ambijent u kojemu bi se moglo na demokratski i adekvatan način raspravljati u vezi s tim porukama. Pritom, taj parlamentarac, koji je uistinu volšebno pregurao neke ranije stranačke čistke, nema nikakve dvojbe zašto je tomu tako i koji je način da se problem(i) riješe – predsjednik stranke uvijek je najodgovorniji.

Što se pak tiče Ramićeva poziva na bunt, Mehmedović prilično nonšalantno poručuje: „Ja bih volio vidjeti koji bi to narod izašao iza Edina Ramića. Točka!“

Radije bih, ipak, stavio tri točke. Jer, tko se dima nadimio u veljači 2014. puše i na hladno. Opreza radi stoga valja voditi računa raste li prodaja (sve jeftinijeg!) benzina po sarajevskim benzinskim crpkama te obvezno povremeno u pravilnim razmacima baciti oko na Poljine. Čuva li ih, naime, itko? Što se Avaza tiče, on je zbog političkoga kraha njegova Utemeljitelja trenutačno siguran. Relativno… A Predsjedništvo – sad kada tamo ne stoluje (više) niti jedan „legitimni“ Bošnjak?!

Ma, dobro – pripaziti i na Titinu 16! Ipak je to nama Kállay omogućio./HMS/

 

 

guest
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ekrem
Ekrem
2 mjeseci prije

Zafalilo mladića po crkvama pa uhvatili popovi pisati lafo

HR🇭🇷HBojovnik
HR🇭🇷HBojovnik
Šta ti kažeš na ovo?  Ekrem
2 mjeseci prije

juh alaj voliš kratke pantalonice halal ti vera sakibe

Ebu Omar bin Khattab
Ebu Omar bin Khattab
Šta ti kažeš na ovo?  HR🇭🇷HBojovnik
2 mjeseci prije

Volim kratke pantalone kao i naš predsjednik Tuđman. Hvala mu do neba što nas je vrbovao 1993. i preko Praljka doveo u Bosnu. Evo, pravimo džemat u Stocu i selimo iz Rahića dolje ove godine, ja i moja trojica braće sa 16 žena i 64-ero djece. In šaā Allāh!

HR🇭🇷HBojovnik
HR🇭🇷HBojovnik
Šta ti kažeš na ovo?  Ebu Omar bin Khattab
2 mjeseci prije

došla gamad preko un organizacije i humanitarne merhamet,Tuđman nema sa zelenim vrazima ništa spodobo poglupa.

Ebu Omar bin Khattab
Ebu Omar bin Khattab
Šta ti kažeš na ovo?  HR🇭🇷HBojovnik
2 mjeseci prije

Miličević iz SOA je kontaktirao Muslimansko Bratstvo u Egiptu. Nama su preko hrvatske ambasade podijelili putne isprave da dođemo. Hvala HDZ-u i Tuđmanu do neba, Allah vas nagradio!

HR🇭🇷HBojovnik
HR🇭🇷HBojovnik
Šta ti kažeš na ovo?  Ebu Omar bin Khattab
2 mjeseci prije

laži to u Haagu, meni nećeš p o t u r e bezimeno

Gradžan-divizija
Gradžan-divizija
Šta ti kažeš na ovo?  Ebu Omar bin Khattab
2 mjeseci prije

Dobro, dobro, de…. Prošlo je bar pola sata. Jesi li još musliman?

Last edited 2 mjeseci prije by Gradžan-divizija
Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Ebu Omar bin Khattab
2 mjeseci prije

Cinjenica je da su Harapi dolazili preko Hrvatske u BiH kako bi napravili pomutnju medju Bosnjacima.

Mnogi bosanski oficiri i intelektualci su posumnjali u iskrene namjere i okolnosti vezane za dolazak stranaca u centralni dio Bosne, zbog činjenice da su krenuli iz Splita i Zagreba u susjednoj Hrvatskoj, preko teritorija samoproglašene Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, prolazeći bez većih problema, za razliku od vojnika Armije RBiH koji su redovno bili zaussstavljani i hapšeni na punktovima hrvatskih snaga.

HR🇭🇷HBojovnik
HR🇭🇷HBojovnik
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
2 mjeseci prije

nitko nije kontrolira mirovne snage osim Mladića ali zato banda tuđa nije ni prošla ,,šuti i ne saramoti se više ,,kmečavac

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Ekrem
2 mjeseci prije

Ajd ba&ljo ti u stroj kod Kavaza i Baketa..nema vam druge.
Nece vam ovoga puta Dojcenazzischveine spasiti kmekanje..
Leglo 99% zla u BiH je IZ.BiH..i trebq vam se definitivno nehe&bati mamare dihmijarshke..iako zaudaraju na kilometar..
100ka stebili i ostali..
Fuk&ara izdajniccka..95% imate ganci imena..

MARA
MARA
Šta ti kažeš na ovo?  Ekrem
2 mjeseci prije

Zafalilo Seki sexa pa tjera botove poput tebe da šire mržnju. Pomozite nekako inpotentnom Bakiru i mirna Bosna, Hercegovina je svakako neovisna.

HR🇭🇷HBojovnik
HR🇭🇷HBojovnik
2 mjeseci prije

usprdio kakir Sarajevo sad bi smrdio i ostale Gradove aljin iscidak

Last edited 2 mjeseci prije by HR🇭🇷HBojovnik
Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
2 mjeseci prije

Bolje bi bilo da je rahmetli Alija izdrkao i bacio u solju.
SDA je puna daleko kvalitetnijeg kadra poput Mehmedovica, Colo, nekad Zvizdica itd tako da B.I. nicim nije zasluzio polozaj predsjednika stranke, njegov izbor je cista simbolika.

HR🇭🇷HBojovnik
HR🇭🇷HBojovnik
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
2 mjeseci prije

niste normalni stare mi tvoje

Last edited 2 mjeseci prije by HR🇭🇷HBojovnik
Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  HR🇭🇷HBojovnik
2 mjeseci prije

Rece mi neko gdje vlada jednoumlje i jednostranacki sistem.

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
2 mjeseci prije

U veliko ste “vi” za to krivci! Znašti to dobro…..

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
2 mjeseci prije

Samo zato i navijam za famozni izborni.

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
2 mjeseci prije

Bolje je da je pradeda Krstan Zivkovic to uradio sa Alijinim cacom..Nego ta zena mu je bila ljubavnica..agina cerka..pa ajd..
A ostali su iste sline i splacine da nekazem izdajnicki drek ko 95% njiovih politicara a 100% njiovih verskih gafmadhi..

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
2 mjeseci prije

Posserrem ti se u hussta.

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
2 mjeseci prije

Baljkovicu…jesi se potisao “prstom..pa oooo plocicu..juuuuriiis..”..
To vam je najvisi civilizacijski doseg.. e da i kupovina diploma..
Ba pitaj Baketa ..za pradedu Krstana..i prababu Zei..nu..
he&bo te Kakir i ti njega..iovako ste svi “federi”..i kohpihljani..

Europsky
Europsky
2 mjeseci prije

Samo SDA moze optimizirati drzavu da funkcionise kako po mjeri Bosnjaka tako i po mjeri svih nacionalnih manjina koje u njoj zive.
Sve ostalo su tudje agenture.

HR🇭🇷HBojovnik
HR🇭🇷HBojovnik
Šta ti kažeš na ovo?  Europsky
2 mjeseci prije

jadan bio pa evo tries i kusur godina upravo su ti sda teroristi kočničari BiH nikakva napretka samo se još više unazađujete do primitivizma prijetnjom rata itd.

Boske
Boske
Šta ti kažeš na ovo?  Europsky
2 mjeseci prije

Razumijem ja da se ne može bez SDA ali razumi i ti da se ne može ni bez Željka Komšića. Nećemo se valjda oko toga prepirat.

Last edited 2 mjeseci prije by Boske
Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Boske
2 mjeseci prije

Zlatni Zuljko ..sve ga spominje ‘anuma pod Hajdom iz Gunje..

Ban dabalebad
Ban dabalebad
2 mjeseci prije

Mislis Muslimanskog proljeca . Bošnjak je prezime Hrvata vecinom nastanjenih u Hercegovini

HR🇭🇷HBojovnik
HR🇭🇷HBojovnik
Šta ti kažeš na ovo?  Ban dabalebad
2 mjeseci prije

pusti lopove k vragu

Troskok
Troskok
2 mjeseci prije

Imamo novog pravog Hrvata. Zlatko Miletić je budući član predsjedništva iz reda naših namalobrojnih građana, katolika.

Neka bude hairli i sa srećom.

Boske
Boske
Šta ti kažeš na ovo?  Troskok
2 mjeseci prije

Može, nek bude hairli ko i ovaj stari pravi.

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Troskok
2 mjeseci prije

Nek ti Zlatko hebe maaaajkuu a ti njemu njegovu Ajišu ! Zadovoljan i ti i hon !!!

Izmetbegović
Izmetbegović
2 mjeseci prije

Svi znamo da će se u kršćanskoj EU pitati mi kršćani,sve ostalo je paljevina naivnih pot.uri.ca.

Veritas
Veritas
1 mjesec prije

Suviše dugo da čitam. Budimo kraći. I sve će se pročitati!