Published On: Pet, ruj 11th, 2020

UMJESTO ISPRIKE AMERIKANCIMA OBRATIO SE HRVATIMA: Izetbegović prijeti i zagovara agresiju na narod Petra Hercega, američkog nacionalnog heroja

Poruke Bakira Izetbegovića usporedili su s potezima Slobodana Miloševića pri raspadu bivše Jugoslavije

Najava predsjednika vodeće bošnjačke stranke SDA Bakira Izetbegovića kako će Bošnjaci Hrvatima na sljedećim izborima, uz Željka Komšića, nametnuti i političke predstavnike na drugim razinama, više hrvatskih dužnosnika nazvalo je državnim udarom i agresijom na Hrvate.

“Izetbegovićeve prijetnje ukidanju mehanizma legitimnog predstavljanja otvorena su agresija na BiH. Sad je jasno da SDA i Bakir Izetbegović otvoreno iskazuju opredijeljenost ka politici raspada BiH kao zajednice tri jednakopravna naroda”, navodi se u priopćenju kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Upitan o razgovorima s HDZ-om BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH, Izetbegović je, gostujući u programu N1 televizije, rekao kako će kao partnera birati Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, umjesto Dragana Čovića, čelnika HDZ BiH, unatoč potpori koju uživa među Hrvatima u BiH. Izetbegović je dodao kako će bošnjački birači na sljedećim izborima Hrvatima nametnuti političke predstavnike ukoliko se nastave ucjene vodeće hrvatske stranke, HDZ BiH, ne pojašnjavajući pri tome na što konkrtetno misli.

“Ako Čović nastavi s prijetnjama, suradnjama s Dodikom, pritiscima, onda će se slučaj Komšić spustiti na druge razine. Učinit ćemo sve da se razbiju mehanizmi i napravimo normalnu državu”, rekao je Izetbegović.

“O sudbini hrvatskog naroda u BiH odlučivat će Hrvati, a ne Izetbegović i Komšić”, stoji u priopćenju kluba Hrvata u gornjem, nacionalno koncipiranome Domu naroda

Poruke Bakira Izetbegovića usporedili su s potezima Slobodana Miloševića pri raspadu bivše Jugoslavije kroz “antibirokratsku jogurt revoluciju”. Pozvali su predstavnike međunarodne zajednice, napose Europske unije, da se očituju i zaustave “otvorenu političku agresiju na BiH”.

U odvojenoj reakciji predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara ocijenio je kako se bošnjačka politika razotkrila s nametanjem Željka Komšića, za kojega hrvatske stranke u BiH tvrde da je bošnjački politički projekt.

“Jasno je da je Komšić izbor Bakira Izetbegovića i svih onih koji ne poštuju volju hrvatskog naroda, a koji je izabrao Dragana Čovića. Nije pred gospodinom Bakirom izbor između dvije osobe nego opredjeljenje je li za BiH, poštujući volju hrvatskog naroda ili nije za BiH, rušeći temelje BiH i ravnopravnost i prava konstitutivnih naroda”, stoji u izjavi predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>