Bakir Izetbegović o Danu Hrvata: BiH je vaš temeljni okvir opstanka

U svom obraćanju Izetbegović je kazao kako ime određuje, izdvaja, definira i čuva, a da bezimenost vodi utapanju, asimilaciji, rasipanju i gubitku samosvjesnosti.

Uglavnom zezamo se. Naslov je aktivistički. Radi se o danu Bošnjaka. No zamislimo da je ovo gore istinito? Zamisli te i takve države onda?

“Negiranje imena naroda i jezika jeste negiranje samog naroda. Početne erozije bošnjačkog nacionalnog bića, formiranog u stoljećima srednjovjekovne bosanske države  te djelomično integriranoga i očuvanog u periodu osmanske imperije, prepoznajemo u političkim, ideološkim i kulturološkim promjenama koje je pokrenula Kraljevina Jugoslavija. Temeljne postulate na kojima i danas počiva bh. društvo, suživot i tolerancija, novi gospodar Bosna pažljivo i postupno dezavuira“, kazao je Izetbegović.????

Istakao je kako je uprkos negiranju o starosti i postojanju, Bošnjaci stoljećima egzistiraju u svojim tradicionalnim okvirima, s običajima, baštinom i socijalnom hijerarhijom, ali da su u novom odnosu snaga Bošnjaci iz većinske zajednice postali ugrožena nacionalna manjina. Ipak, naglasio je, bez njih ne bi bilo ni BiH.

“Bošnjaci su vezivno tkivo BiH, a država BiH temelj i okvir opstanka Bošnjaka”, kazao je Izetbegović.

Podsjetio je kako su kroz historiju Bošnjaci često bili na udaru, iseljavani iz svojih teritorija s ciljem da budu pretvoreni u manjinu ili nestanu. Krenulo je to oduzimanjem zemlje od bošnjačkih veleposjednika, kroz takozvane agrarne reforme, a potom su radili na njihovom uništavanju kao nacije. Podsjetio je kako su za vrijeme Jugoslavije bili samo etnička grupa i na poništavanje priznanja muslimana kao naroda koje je počinio Milovan Đilas.

“Nasreću, bošnjački intelektualci poput Alije Isakovića, Enesa Durakovića, Muhameda Filipovića, Enesa Pelidije i Bakira Tanovića nikada nisu prihvatili tu nametnutu realnost i podaničku šutnju. Političari poput Smaila Balića, Adila Zulfikarpašića i Teufika Velagića su nastavili brobu za afirmaciju Bošnjaka u zemlji i inozemstvu”, kazao je.

Bošnjački član Predsjedništva BiH podsjetio je kako je 27. i 28. septembra 1993. godine održan Bošnjački sabor na kojem su Bošnjaci vratili svoje ime i ime jezika, te se dogovorili da upravo ovaj sabor bude mjesto okupljanja na kojem će Bošnjaci razmatrati sva najvažnija pitanja života bošnjačkog naroda i države BiH, te utvrđivati pravci nacionalne akcije.

“U proteklih nekoliko decenija Bošnjaci su prešli tegoban historijski put vrijedan stoljeća. Plaćena je ogromna cijena slobode, ali Bošnjaci su izborili poziciju političkog faktora bez kojeg nema kalkulacije ne samo u BiH već u cijelom regionu. Reafirmirali smo vlastiti identitet, vjeru i kulturu, vratili historijsko ime naroda i jezika. Uz sve probleme, osporavanja i otpore, BiH je suverena, jedinstvena i samostalna država”, naglasio je.

Na kraju je rekao kako će Bošnjački sabor biti održan i sljedeće godine kada će se napraviti revizija, izabrati rukovodstvo i odrediti jasni programski ciljevi.