BAKIR HADŽIOMEROVIĆ, NAKON 8 MJESECI ŠUTNJE, OBRATIO SE JAVNOSTI: Šabić treba da mi omogući da uđem u svoju kancelariju i da uređujem program FTV-a

Mali Goebbels od Bosne je izjavu dao nakon što ga je generalni direktor RTVFBIH obavjestio putem advokata da će ispoštovati odluku suda o njegovom vraćanju na radno mjesto sa kojeg ga je smijenio u maju prošle godne. Ali, upozorava njegov advokat Nedim Ademović, uprava RTVFBIH želi da ukine njegovo radno mjesto na isti način kako je svojedobno ukidala uredničko mjesto Duške Jurišić

 “Preko advokata Ademovića saznao sam za odlukuDžemala Šabića da postupi po po sudskom Rješenju kako bi mi omogućio obavljanje funkcijeurednika TV programa i multimedija sa koje sam nezakonito smijenjen. Nezakonitost  smjene su predhodno potvrdili Sindikat uposlenika javnih RTV servisa, Helsinški komitet, te Inspekcija rada”, tako počinje prva izjava urednika Bakira Hadžiomerovića nakon što je generalni direktor Džemal Šabić obavjestio  njegovo advokata da je spreman da provode sudsku odluku o njegovom vraćanju na radno mjesto urednika programa FTV-a i multimedije.

Istovremeno, danas se  pojavila i neslužbena informacija da se priprema nova sistematizacija radnih mjesta te da će se Hadžiomerovićevo radno mjesto zamijeniti novim – kao ekvivalentom mjestu odgovornog urednika TV i multimedije – uvođenjem funkcije koordinatora RTV programa, koja nema izvršnu ulogu u programu. Njegov advokata Nedim Ademović, koji je također neslužbeno čuo takve navode, već je upozorio na ovu činjenicu putem agencije Fena:
“Ako je to tačno, mislim da će RTVFBiH opet ući u protivzakonito djelovanje. Prije svega, takve promjene ne mogu biti učinjene bez Upravnog odbora, a znamo kakvo je trenutno stanje s tim tijelom u televiziji. Osim toga, takav zahvat mora odobriti Sindikat. Konačno, a što je za mene i najvažnije, jeste da Općinski sud mora dobiti zahtjev od tužene RTVFBiH da se privremena mjera stavi van snage radi jedne takve nove činjenice. Da bi to sud uradio, mora biti uvjeren u zakonitost postupanja RTVFBiH. Međutim, sumnjam u to jer sudovi već imaju dosta negativnog iskustva s takvim poduhvatima, kao što se desilo u slučaju Duške Jurišić”.
I naš portal saznaje da je ovih dana u proceduru puštena nova sistematizacija radnih mjesta koja predviđa ukidanje dosadašnje funkcije koju je obavljao Hadžiomerović. Za ovu odluku uprava dobiti i podršku Sindikata, te se očekuju ponovo burni dani u “svom domu”.
Urednik Bakir Hadžiomerović, s druge strane, želi da konačno počne radi svoj posao za koji je potpisao Ugovor, te naglašava:
” Zato očekujem da me neko pozove od odgovornih osoba  sa RTVFBIH i da mi omogući rad u skladu sa zakonom, a to pdrazumijeva i povratak u kancelariju iz koje sam deložiran, kao i stvaranje uvjeta da uređujem programe svih redakcija unutar FTV-a i multimedije u skladu sa Ugovorom o radu na koji se odnosi sudsko rješenje.  nadam se da su odgovorni u RTVFBIH konačno odlučili da mom slučaju postupaju u skladu sa zakonom i to je sve što u ovome trenutku mogu reći”.
Zanimljivo je istaći da je se u kancelariju u koju Hadžiomerovi želi da se vrati već uselila Duška  Jurišić, koja predhodno prošla isti tretman i sudski proces sa upravom RTVFBIH, da bi se na kraju nagodila sa njima. (DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)

more recommended stories