BAJROVIĆ UVODI DIKTATURU: Odluke Vlade FBiH ne treba uzimati zaozbiljno

Kada se pročita intervju ministra energije, industrije i rudarstva Reufa Bajrovića u današnjem Avazu, sasvim je jasno kako federalna Vlada nije izašla iz krize i kako neće još dugo trajati u ovakvom sastavu. Osim što Bajrović već skoro tri mjeseca pokušava nametnuti neki svoj sustav rada izvršne vlasti u FBiH, sada je još počeo govoriti kako odluke koje donosi federalna Vlada ne treba shvatiti zaozbiljno. – Ono što su predstavnici SDA i HDZ-a rekli medijima nakon sjednice Vlade i ono što je rečeno tijekom rarsprave prije donošenja odluka se ne podudara. Danas ćemo znati šta piše u tim odlukama. Zakon je kristalno jasan: Skupština i imenuje i razrješava. Vlada nije ta koja daje naputak predstavnicima državnog kapitala kako glasati. Resorna ministarstva to rade i ove odluke neće utjecati na to na bilo koji način. Kao resorni ministar moram stati u obranu zakona i stoga ću danas i službeno obavijestiti relevantne instance u “Aluminiju” i EP HZ HB da odluke Vlade FBiH, ukoliko u njima zaista piše da su ljudi smijenjeni, u ovom slučaju nemaju pravno utemeljenje i da ih ne treba uzimati zaozbiljno – kaže Bajrović komentirajući odluke koje je Vlada FBiH donijela vezano za spomenuta dva javna poduzeća.

Bajrović se čak drznuo požaliti na preglasavanje u Vladi FBiH unatoč činjenici kako dolazi iz stranke čiji je predsjednik sjedio u Predsjedništvu BiH kao hrvatski član osam godina zahvaljući glasovima Bošnjaka. Također, Bajrović je otkrio kako mu smeta i kada se Hrvati imenuju na pozicije Bošnjaka, iako dolazi iz stranke koja glumi da je građanska opcija. – Teško je razumjeti SDA da ispunjava želje HDZ-a. Mislim da im to njihovi birači neće lako oprostiti. Pogotovo u Hercegovini, gdje je izuzetno negativno odjeknuo pristanak SDA da nelegalno smijeni članove nadzornih odbora, među kojima ima i Bošnjaka, i da ih zamijeni s tri HDZ-ova Hrvata – kazao je Bajrović.

Nakon svega rečenog, teško je shvatiti zašto već mjesecima hrvatski kadrovi iz nekoliko javnih tvrtki mole Bajrovića da ostanu na trenutnim pozicijama, a zauzvrat pristaju na kompromise koji će biti jako skupi za Hrvate u BiH.