Published On: Thu, Aug 31st, 2017

Bajramska čestitka reisa Kavazovića: “Budimo zajedno, budimo jedno”

Naša jedinstvenost u vjeri neka pređe i u stvarnost činjenja. Neka nas to vjerovanje zbliži, neka hadž bude naše okupljalište i zborište, mjesto nade u bolje sutra svih ljudi na zemlji, kazao je danas u tradicionalnoj čestitki povodom Kurban-bajrama reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasio je da je “ove godine hadžska mjesta pohodio veliki broj naših hadžija”.

“Iz njihova pregnuća crpimo pouku i mi koji nismo otišli. Zajedništvo u kojem će biti i čistota njihove vjere inspirativni su za nas u brojnim našim naporima. Stoga, budimo zajedno, budimo jedno. Neka nas Božija riječ zbližava i neka nas pokornost Njemu ujedinjuje. Pozivam sve vjernike u našoj prelijepoj zemlji da oslušnu ovaj glas i da spoznaju njegovu ljepotu u vremenu zaglušujuće buke razjedinjavanja i destrukcije”, poručio je reis Kavazović.

Prema njegovim riječima, muslimansko hodočašće i Kurban-bajram su i “naše prisjećanje na poslanika Ibrahima, i njegove blagoslovljene sinove, Ismaila i Ishaka”.

“To je i podsjetnik na korijene svih objavljenih vjera: judaizma, kršćanstva i islama. Te poruke zajedništva trebamo izgovarati i stalno ponavljati, ne bi li se čule. Zato će muslimani sutra Bajram podijeliti sa svojim bližnjima i svima koji žive u duhu ibrahimovskog zajedništva. Neka Allah Uzvišeni primi obrede naših hadžija i neka se svojim obiteljima vrate čisti od grijeha. Neka primi njihove i naše molitve za nas i našu domovinu. Neka primi i naše kurbane, naše uzdanice u dobrima ovoga i onog svijeta”, kazao je Kavazović u bajramskoj poruci.

Čestitao je Kurban-bajram svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i u bošnjačkoj dijaspori.

“Želim da ga u miru, sreći i berićetu dočekaju sa svojima najbližim i najdražim. Bajram šerif mubarek olsun”, kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.