Bahilj priznao mutne poslove za gazdu Lijanovića

Ministar trgovine u Federalnoj vladi Milorad Bahilj, kao odgovorna osoba, državi je, kako sam priznaje, dužan 900.000 maraka na ime neplaćenog poreza.
Kako otkriva “Dnevni avaz”, Bahilj je svojevremeno bio direktor firme “Mi Mo”.
To je jedna u nizu kompanija koje su napravljene pod okriljem Lijanovića. Kada je poslužila svrsi, tvrtka je, kao i brojne slične prije i poslije nje, likvidirana.
Princip je uvijek isti: Lijanovići formiraju tvrtku, unajme za nju pogone, radnike, opremu, isisaju svu dobit iz nje, državi ne plate poreze i proglase stečaj.
U jednu takvu “kaznenu ekspediciju” Bahilj je, kako sam kaže, na zahtjev Lijanovića, poslan 2006. godine. Do kraja te godine, prema tvrdnjama aktuelnog ministra trgovine FBiH, “Mi Mo” je ugašena.
– To je bila isturena tvornica braće Lijanović i, kad se Alija Ćurić (koji se vodio tada kao vlasnik tvrtke, inače zaposlen kao jedan od direktora u Lijanovićima, op. a.) razbolio, zovnuli su me da je zatvorim. Rekao sam tada Lijanovićima, “samo zato što vas izuzetno cijenim, idem”. Ali ostat ću do 31. 12. 2006. i neću dalje. I onda, tvrtka se ugasila, radnici su dobili otkaze. Dok se gasila tvrtka, bio sam tu, a onda je novi direktor preuzeo – kaže Bahilj za “Dnevni avaz”.
On ne spori postojanje duga.
– Tvrtka je završila nesolventna i nije mogla izmiriti svoje obaveze. Ostao je dug od 900.000 KM – kaže on.
Bahilj negira da je bio pod istragama. Potvrđuje da je imao više razgovora s inspektorima različitih državnih institucija. No, tvrdi da “ni dana” nije bio pod istragom.
Avazovi sugovornici iz državnih institucija tvrde suprotno.
– Bahilj je bio pod šest istraga Tužiteljstva BiH i dvije istrage Uprave za neizravno oporezivanje. Ove prve istrage Tužiteljstva je obustavilo kada se pokazalo da će Bahilj biti ministar – tvrde sugovornici sarajevskog lista.
– To nije istina! Ni dana nisam bio ni pod kakvom istragom – odgovara Bahilj.
On odbacuje i navode da je istražiteljima odbio pokazati knjige tvrtke “Mi Mo”. Kaže da od njega nikada nitko nije tražio nikakve knjige te dodaje da ih on ni ne vodi.
– To nije moj posao. Imala je neka firma koja je to radila. Nemam pojma kako se firma zvala – kazao je Bahilj.
A firma se zvala i zove se “Komiko”. I nju su Lijanovići pokrenuli da bi prikrili tragove.
Ipak, tragovi su ostali. Prema papirima, Bahilj je “Mi Mo” preuzeo 2007. godine i tu ostao do ožujka 2011., kada, kao kadar Narodne stranke Radom za boljitak, postaje ministar. Papiri kažu da je kompanija “Mi Mo” državu zakinula za barem dva milijuna maraka.
Ministar Bahilj ostat će upamćen i po poruci građanima da mogu plaćati račune ako štede, a uštede mogu napraviti tako što neće – jesti!
Nakon sastanka u “BH-Gasu”, 14. kolovoza ove godine Bahilj je, na pitanje novinara kako preživjeti poskupljenja, uz smijeh kratko odgovorio: “Štedite, nemojte jesti.” Nakon burnih reakcija, on se javno ispričao.