Published On: Sun, Sep 22nd, 2013

Bagiš: Turska vjerovatno nikada neće biti članica EU

ANKARA – Turska, vjerovatno, nikada neće biti članica Europske unije (EU) zbog stavova nekih država članica, izjavio je turski ministar i glavni pregovarač s Unijom Egemen Bagiš.

“Turska će, vjerojatnije, pregovarati za poseban pristup tržištu EU, poput Norveške”, rekao je turski ministar Bagiš za “Telegraf”.

Ministar je dodao da je njegova zemlja trpi kako zbog težnji za članstvom u EU tako i zbog (nedavnog) gubitka kandidature za organizaciju Olimpijskih igara.

“Oni (EU) treba shvatiti da oni ne pogađaju mene time što me stavljaju u drugi plan. Oni nanose štetu sebi”, izjavio je Bagiš za londonski list, a prenosi agencija Reuters.

U lipnju je EU navela da će “oživjeti pristupne pregovore s Turskom”, ali je vrlo brzo odgodila novi krug pregovora za “najmanje četiri mjeseca, zbog odnosa Ankare prema protivvladinim protestima”.

Britanska agencija navodi da su Njemačka i Francuska uvijek pokazivale rezerve da se omogući “velikoj muslimanskoj zemlji” od 76 milijuna stanovnika ući u EU, jer bi kulturne razlike i njena veličina umnogome otežavale integraciju Turske.

Turska je započela pregovore za članstvo 60-ih godina prošlog vijeka, ali pristupni razgovori su pokrenuti tek 2005. i vrlo brzo su “zaglibili” zbog spora oko podijeljenog Cipra, koja je članica EU.

Istovremeno je drastično opao stupanj potpore turske javnosti članstvu Turske u EU na 44 posto u odnosu na 73 posto koliko je ta podrška bila u 2004, navodi se u izvještaju njemačkog Marshallovog fonda objavljenog ove nedjelje.