Published On: Čet, ruj 26th, 2013

BACK TO THE ROOTS: BiH neće na Euroviziju, ali ide na Turkoviziju

Turska nacionalna televizija oprganizuju natjecanje slično Eurosongu u kojem će sudjelovati sve zemlje koje su povijesno ili kulturološki povezane s Turskom.

“Hrvatska televizija još nije dobila poziv za sudjelovanje”, rekla je Tanja Šimić, rukovoditelj međunarodnih odnosa HRT-a.

Dodala je kako je Hrvatska dosad bila na dva nadmetanja njihove televizije.

“Žiga i Bandisti predstavljali su nas na Etno festivalu, a Madre Badessa na festivalu zabavne glazbe”, rekla je Šimić.

Za razliku od Hrvatske, Bosna i Hercegovina je potvrdila odlazak na Turkoviziju jer joj je pohod na Eurosong u današnje vrijeme preskup. Boje BiH će “braniti” “Emir i Frozen Camels”.

Na turskoj inačici Eurosonga ove godine će sudjelovati 20 država. Kako bi uspješno konkurirali izboru za najbolju pjesmu Evope, sljedeće godine će, saznajemo, svaka država koja se natječe na Turkovizija organizirati nacionalno natjecanje kako bi izabrala svog predstavnika. Pjevaće na materinjem jeziku, a finalno veče će, kao i ove godine, biti oko božićnih blagdana.

Od prošle godine Turska je odlučila bojkotirati Eurosong zbog pravila da se Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Španjolska plasiraju izravno u finale.

Moji je Turkovizija bila lokalno natjecanje. Ove godine ondje će, osim BiH, nastupiti Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan, sjeverni Kipar …