Published On: Pon, pro 7th, 2020

BAČIĆ: Dvije su dobre stvari kod nadolazaćih mostarskih izbora

Dvije su dobre stvari kod nadolazećih izbora: činjenica da će uopće biti održani nakon 12 godina i činjenica da je vrijednost glasa konačno jednaka, tako da gradska područja s više stanovnika daju veći broj vijećnika, izjavio je novinar Nikola Bačić za Hrvatski Medijski Servis komentirajući izbore koji će se u nedjelju, 20. prosinca održati u Mostaru.

Dosad praksa nije bila takva, objašnjava Bačić, odnosno Izborni zakon je propisivao po tri vijećnika iz svake izborne jedinice, bez obzira koliko ona stanovnika brojala.

Pretpostavke za održavanje poštenih i transparentnih izbora su tu, sada se akteri moraju pokazati na djelu i provesti ih, naglašava Bačić pritom misleći na političare, ali i na institucije.

“Ljudi često griješe ili su neupućeni kad je riječ o izboru gradonačelnika. U Mostaru njega birači ne mogu izabrati izravno. Biraju ga između sebe gradski vijećnici, njih 35. Iako se špekulira sa dva imena, Mariom Kordićem, nositeljem liste HDZ-a BiH i Zlatkom Guzinom, nositeljem liste probosanske koalicije pet  stranaka predviđenih SDA, nema nikakvog jamstva da će gradonačelnik biti jedan od njih. Ne bih isključio mogućnost da se kao kompromisno rješenje nametne i Irma Baralija iz Naše stranke, posebno ako koalicija te stranke sa SDP -om ostvari dobar rezultat, tj. ako donekle ponove ono što su napravile iste stranke u Sarajevu”, kazao je za HMS Bačić.

Hrvatske stranke u Mostaru, iako je na sjednici HNS-a u siječnju prošle godine donesena odluka o zajedničkom izlasku na izbore tamo gdje je “gusto”, ipak izlaze svaka za sebe. HDZ igra ulogu favorita, navodi naš sugovornik, ali ne treba zaboraviti da je u prošlom sazivu imao samo sedam vijećnika. Da nije bilo Lijanovićeve stranke Radom za boljitak, dodaje Bačić, koja je sa svojih sedam vijećnika podržala Bešlića, ne bi imali gradonačelnika.

“Lijanovićeva stranka sad je stvar prošlosti, ali mandatima se nadaju iz HDZ-a 1990, koji na lokalnim izborima u ostalim općinama nije briljirao i HRS koji raste i nameće se kao nova glavna oporbena stranka unutar hrvatskog korpusa. Pitanje je ipak mogu li na terenu biti jaki i uvjerljivi dovoljno da ostvare bolji rezultat nego npr. za županijsku skupštinu u kojoj imaju jednog zastupnika.”

Rijetki pamte kako je aktualni gradonačelnik Ljubo Bešlić izabran u trećem krugu unutarnjih izbora među vijećnicima i to zbog pravila da se u prva dva kruga načelnik bira dvotrećinskom većinom, podsjeća Bačić. Tek u trećem krugu Visoki predstavnik donio je odluku kako je dovoljno osigurati prostu većinu glasova.

“Bešlić je 2008. imao 14 ruku koje su mu bile dovoljne. Kako mi se čini, sličan scenarij očekuje nas i ove odnosno sljedeće godine. Izvjesno je da će biranje gradonačelnika ići u treći krug, a omjer snaga znat ćemo tek kada se glasovi za vijeće prebroje.”

Pravila su za mostarske izbore jedinstvena u više točaka pa tako i za nacionalne kvote u Gradskom vijeću. Nijedan narod ne može imati više od 15 ni manje od četiri vijećnika. Tako je recimo, dodaje sugovornik HMS-a, sigurno da će u vijeće ući četiri osobe koje se deklariraju kao Srbi, ali u svjetlu dosadašnje prakse da nikada u povijesti vijećnik iz redova srpskog naroda nije participirao u gradskom vijeću predstavljajući neku srpsku stranku ili koaliciju.

“Nagledali smo se Srba iz SDP-a, HDZ-a, SDA i Narodne stranke Radom za boljitak, ali SNSD i SDS nikad nisu uspjeli prijeći cenzus. Zato, iako politički ratuju u Republici Srpskoj, ove dvije najjače srpske nacionalne stranke u Mostaru istupaju zajedno pod egidom ‘ostajte ovdje’ i nadaju se barem jednom vijećniku. Otud dolaze i moguće teorije kako bi upravo predstavnik Srba u vijeću mogao biti jezičac na vagi kad se bude uspostavljala vlast i birao gradonačelnik.”

Izlaznost bi mogla biti visoka, ali ne puno iznad državnog prosjeka, dok je broj prijava za dopisno glasanje iznenađuje nizak, tek nekih tri tisuće birača glasuje iz inozemstva, dodaje Bačić. Kakvi god budu rezultati, Mostarkama i Mostarcima će biti bolje jer osam  godina, od 2012. kada je posljednji saziv vijeća raspušten konačno će imati svoje predstavnike na lokalnoj razini i grad u kojem žive izaći će iz okova apsolutne nefunkcionalnosti koju živi posljednjih osam godina, objašnjava. Brojne su važne odluke koje sam gradonačelnik bez vijeća nije mogao donijeti zbog čega je kvaliteta života u Mostaru patila.

“Vjerujem da će najveće olakšanje doživjeti upravo aktualni gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je svima bio krivac za sve probleme u gradu, a da novom glavnom čovjeku grada neće biti nimalo lako u četiri godine popravljati sve ono što je propušteno u zadnjih osam. Podsjećam, tu su kolektori, Uborak, ruševine, bespravna gradnja i još mnogo toga što će novoj vlasti zadavati svakodnevne glavobolje.”

Na kraju, Bačić dodaje kako birače treba podsjetiti da se bira lokalna vlast i da se ne daju navući na obećanja koja im ta razina vlasti ne može ispuniti. /HMS/