Azra Radončić, najbogatija samohrana majka u bošnjačkom entitetu

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest da su se Fahrudin i Azra, dakle bračni par Radončić, ipak sporazumno razveli i da je mali tajkun velikog srca sve ‘velikodušno’ predao i ‘ustupio’ svojoj bivšoj supruzi; Azra Radončić, novopečena vlasnica Avaza d.o.o., Avaz-roto pressa d.o.o. i GIK OKA, sada je najpoželjnija samohrana majka, piše Slobodna Bosna.

 

 

Piše: Mirsad Fazlić: Slobodna Bosna

 

Azra Radončić (novopečena vlasnica Avaza d.o.o., Avaz-roto pressa d.o.o. i GIK OKA), u svega nekoliko mjeseci razvela se od svog supruga Fahrudina Radončića, i vjerovatno postala najbogatija samohrana majka u BiH, a samim tim i najpoželjnija «samohrana majka». Kronološki, to je izgledalo ovako: 22. maja Azra i Fahrudin Radončić sporazumno su se razveli, da bi već u junu Azra u Općinskom sudu u Sarajevu podnijela tužbu protiv Fahrudina Radončića radi podjele imovine.

 

Po prijedlogu Fahrudina Radončića, njegova bivša žena je postala vlasnica Avaza, zatim dionica u GIK OKO i dvoetažnog stana od 160 kvadrata u zgradi Importanea. Već 5. srpnja Azra Radončić postala je vlasnica Avaza, a samo dan kasnije, prema ugovoru sačinjenom kod notara Samira Muslića, njen bivši suprug, kao jedini vlasnik Avaz-roto pressa, svoje vlasništvo je prenio na Avaz. Prema tom ugovoru Radončić je za 200 milijuna KM Avaz-roto press, «ustupio» Avazu, odnosno novom vlasniku te kompanijeAzri Radončić.

 

Prvih pola miliona maraka Radončiću je plaćeno odmah po potpisivanju pomenutog ugovora, drugih pola milijuna bit će mu plaćeno početkom narednog mjeseca, a ostatak od 199 milijuna KM bit će mu isplaćeno u naredne tri godine, zaključno sa 31. prosinca 2015., u ratama od 97, i dva puta po 66 milijuna KM. Očigledno brakorazvodna, a zatim i pravno-imovinska vratolomija utemeljitelja, intelektualca, neimara i predsjednika Fahrudina Radončića nije ništa drugo do ismijavanje pravne države.

 

I laiku je jasno ko je pravi i stvarni gospodar Avazovog poslovnog carstva, a kao što svi znamo papir trpi sve, pa tako i Radončićeve nebuloze koji će sa trona medijskog tajkuna, po vlastitom izboru, preko noći pasti na «skromnog» predsjednika stranke; izuzme li se 200 miliona maraka koje mu Avaz, odnosno njegova nova vlasnica, a bivša supruga Azra (ne)će isplatiti u naredne tri godine.

 

Bez obzira koliko providne bile pravne smicalice Fahrudina Radončića, «fiktivni» razvod braka i (ras)podjela imovine koje se, sebe radi, morao makar privremeno osloboditi, kao i teškog bremena vlasništva svih «pojavnih oblika» Avaza, to za sobom ipak povlači brojna pitanja sa mogućim teškim, a pogotovo skupim posljedicama. No, vratimo se sporazumnom razvodu braka, dodjeli Avaza i «ustupanju» Avaz-roto pressa za 200 miliona KM bivšoj supruzi Azri Radončić.

 

U toj pravnoj operaciji glavnu ulogu odigrali su advokati Fahrudina Radončića, Nedim Dobojlić, i Azre Radončić, Asim Crnalić. U telefonskom razgovoru advokat Crnalić potvrdio nam je da je u toj pravnoj stvari zastupao Azru Radončić, ali nije bio spreman iznositi bilo kakve detalje. Cijelu operaciju odbacivanja «balasta» Avazovog poslovnog imperija Radončić je prema mišljenju mnogih pokrenuo da bi izbjegao stupicu sukoba interesa prilikom preuzimanja obećanog mu Ministarstva sigurnosti.

 

Ali, ima i onih koji vjeruju da je Radončić djelovao preventivno, odnosno kako se cjelokupne imovine barem formalno-pravno «kutarisao» prije usvajanja Zakona o porijeklu imovine. «Za razliku od vas novinara, ja stvari gledam iz drugačijeg, pravnog ugla i to je sve što vam mogu reći», bio je kratak odgovor advokata Crnalića.

 

Druga garancija jeste 200 milijuna KM, što je nerealno visoka cijena koju Avaz, odnosno Azra Radončić treba isplatiti Fahrudinu za preuzimanje Avaz-roto pressa. I do te cijene vjerovatno se došlo «sporazumno». Naime, upisana knjigovodstvena vrijednost Avaz-roto pressa je 818 hiljada KM, a prikazana godišnja dobit te kompanije kreće se između četiri i šest miliona KM.

 

Dodaju li se ovome i vrijednosti nekretnina, u prvom redu Avazovog Twist Towera, realna vrijednost Avaz-roto pressa vjerovatno ne bi premašila ni polovinu cijene koju za tu kompaniju treba da plati Avaz, odnosno Azra Radončić. Na kraju, ostalo je još nekoliko pitanja na koje niko ne može dati odgovor.

 

Naime, pravno je još uvijek upitno ko je zapravo vlasnik Avaz-roto pressa. Činjenica jeste da ga je Radončić za 200 stotine milijuna KM «ustupio» kompaniji Avaz, odnosno Azri, ali ona, prema važećim zakonima, postat će vlasnik te kompanije tek nakon što u potpunosti isplati gore spomenuti iznos. Ako se to kojim slučajem i desi, što je prema mišljenju naših eksperata gotovo nemoguće,

 

Radončić će kao fizička osoba morati platiti porez na prihod od dvadesetak milijuna KM. Na kraju, ostalo je još nekoliko pitanja na koje nitko ne može dati odgovor. Naime, pravno je još uvijek upitno ko je zapravo vlasnik Avaz-roto pressa.

 

Činjenica jeste da ga je Radončić za 200 stotine milijuna KM «ustupio» kompaniji Avaz, odnosno Azri, ali ona, prema važećim zakonima, postat će vlasnik te kompanije tek nakon što u potpunosti isplati gore spomenuti iznos. Ako se to kojim slučajem i desi, što je prema mišljenju naših eksperata gotovo nemoguće, Radončić će kao fizička osoba morati platiti porez na prihod od dvadesetak miliona KM.

more recommended stories