AZRA IDE KUĆI: Amerika će bosansku Hannibalicu izručiti BiH

Savezni sud u Kentuckiju utvrdio je da nema zapreka izručenju hrvatske državljanke Azre Bašić Bosni i Hercegovini, gdje je osumnjičena za ratne zločine nad Srbima, prenose lokalni američki mediji.

Odlukom koju je u petak potpisao sudac Robert Wier utvrđeno je da postojeći međunarodni sporazumi omogućavaju njezino izručenje.

Bašić (53), koja je rođena Hrvatskoj i živi u američkoj saveznoj državi Kentucky, osumnjičena je da je sudjelovala u mučenjima i ubojstvima Srba iz Dervente, od travnja do lipnja 1992.

Sumnjiči se da je sama ubila jednog zatočenika i zlostavljala druge zatočene tako da ih je, prema iskazima 26 svjedoka koje su sudu dostavili tužitelji, u logorima na području Dervente prisiljavala da piju ljudsku krv i benzin i tjerala da kleče na razbijenom staklu.

Sudac Wier je ocijenio da su dokazi koje je prikupilo tužiteljstvo BiH uvjerljivi te da nema zapreka izručenju. Tako je odbacio sve prigovore optužene na izručenje, prenosi Hina.

Konačnu odluku o izručenju donosi State Department.

Bašić pod različitim imenima već duže vrijeme živi u SAD-u gdje je uhićena u ožujku prošle godine na temelju tjeralice iz BiH izdane 2006.