Published On: Čet, svi 10th, 2018

Avionska nesreća kod Mostara: Gdje je nestala istraga?

Ni godinu dana nakon tragične avionske nesreće u kojoj je život izgubilo pet osoba, nema rezultata istrage, nad kojom nadležnost postaje misterija.

Iz Tužiteljstva BiH za Bljesak.info su rekli kako i dalje rade na istrazi, dok nam je obitelj stradalih ispričala kako im je to isto Tužiteljstvo reklo da slučaj više nije u njihovoj nadležnosti te da će biti proslijeđeno na Tužiteljstvo Hercegovačko neretvanske županije.

Podsjetimo, u padu zrakoplova 13. svibnja 2017. u Mostaru su poginuli osmogodišnji Arman Hadžiomerović, brat i sestra Luka (8) i Lana (11) Lovrić, mladić Muhamed Sipović i pilot Ivan Karačić.

Dvije priče Tužiteljstva BiH

”Predmet koji se odnosi na avionsku nesreću u Mostaru, je u radu, te se vrše opsežna vještačenja, nakon čega će biti donesena tužiteljska odluka u predmetu”, rekao je za Bljesak.info Boris Grubešić rukovoditelj Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH.

U razgovoru sa obitelji Lovrić doznali smo da su bili pozvani prije otprilike četiri mjeseca u Tužiteljstvo BiH, nakon što su se istom u više navrata obraćali dopisima preko zakonskog punomoćnika radi dobivanja informacija o slučaju.

”U razgovoru sa tužiteljicom Dijanom Kajmaković , te u nazočnosti inspektora SIPA-e i osobnog odvjetnika, neslužbeno smo informirani da je istraga  od strane  Tužiteljstva BiH skoro pa završena, gdje je utvrđeno da slučaj ne pripada njihovoj nadležnosti, te da će predmet biti proslijeđen na Županijsko tužiteljstvo radi daljnjeg postupanja po istom”, rekla nam je obitelj Lovrić.

Što se događa s predmetom?

Po zakonskom punomoćniku, obitelj Lovrić se obratila Tužiteljstvu HNŽ-a u Mostaru, gdje je rečeno kako im slučaj nije dostavljen.

”Od tada, znači već četiri mjeseca, nemamo nikakvu informaciju. Trećeg svibnja, dakle prije nekoliko dana, opet smo se obratili Tužiteljstvu BiH, gdje opet tražimo nekakvu informaciju da vidimo gdje slučaj zapeo, i zašto slučaj nije ‘spušten’ na županijsko Tužiteljstvo”, dodali su roditelji, ističući kako žele znati što se događa s predmetom i u kojoj je fazi, jer kako kažu žele da se utvrdi kaznena odgovornost ukoliko je ima, te da odgovaraju oni koji su napravili propuste, kojih je, kako su rekli, bilo puno.

Pismo upućeno državnoj tužiteljici BiH

U više navrata smo telefonski pokušali kontaktirati Tužiteljstvo HNŽ-a, kako bi provjerili je li im slučaj ‘stigao’, no nismo uspjeli dobiti informacije.

Propusti organizatora

Podsjetimo, nakon nesreće provedena je istraga Neovisnog povjerenstva koje je otkrilo kako je uzrok pada zrakoplova FA 200-160 bio srčani udar pilota.

U izvještaju Povjerenstva otkriven je i niz propusta organizatora: Priprema posade za letenje nije bila adekvatna u odnosu na karakter i uvjete izvođenja leta, nisu pronađeni pisani tragovi pripreme leta, pilot nije izveo let prema usmeno dogovorenom načinu izvođenja, težina zrakoplova u polijetanju na posljednjem letu bila je u granicama dozvoljene, zrakoplov je bio registriran na četiri osobe, a u njemu je za vrijeme kobnog leta bilo pet osoba.

Jedan od propusta bio je i neprijavljivanje manifestacije Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) koja je trebala izdati pisano odobrenje za organizaciju ovakve manifestacije.

”Prekršen je pravilnik. Da je manifestacija bila prijavljena došla bi inspekcija i ne bi dozvolila ovakav način provođena manifestacije. Priprema posade za letanje nije bila adekvatna. Putnici se ne smjeli ukrcavati u zrakoplov bez gašenja motora”, rekao je Salko Begić, glavni istražitelj glavni istražitelj Komisije koja je istraživala zrakoplovnu nesreću.

Događaj bez dozvole

Iz BHDCA tada nam je potvrđeno kako nisu imali saznanja o održavaju ove manifestacije, te samim tim nisu izdali potvrdu za njezino održavanje. Žana Ateljević-Gligorić, pomoćnica generalnog direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH nam je potvrdila navode Neovisne komisije.

Za organizaciju manifestacije kao što je bila “Let iznad Mostara” potreban je niz dokumenata koji su u skladu s Pravilnikom o zrakoplovnim priredbama, koje ovaj događaj nije osigurao.

Neovisna komisija je u svom Izvještaju navela kako je rukovodstvo Aerokluba, kao organizator manifestacije, bilo upoznato s Pravilnikom o zrakoplovnim priredbama, ali je zaključilo da ih sadržaj i način provođenja manifestacije ne obvezuje da istu prijave i traže odobrenje od BHDCA.

Za Komisiju su tumačenja organizatora manifestacije, Aerokluba Mostar o razlozima neprijavljivanja manifestacije neprihvatljiva.

Liječničko uvjerenje ”na riječ”

Kao uzrok pada zrakoplova naveo se srčani udar pilota koji se dogodio tijekom leta i zbog čega je zrakoplov pao. Komisija je utvrdila kako je stent koji je pilot imao ugrađen bio ”u potpunosti neprolazan”.

Naveli su kako je pilot na liječničkom pregledu prešutio informaciju da mu je stent ugrađen 13. siječnja 2016. godine. ”Na posljednjem redovnom pregledu za dobivanje Liječničkog uvjerenja, pilot nije prijavio zdravstvene probleme od zadnjeg pregleda, čime je svjesno prikrio ozbiljne zdravstvene probleme koje je imao. Pilot je izjavio i svojeručno potpisao da nema nikakvih srčanih problema, te da u proteklom periodu nije imao nijednu posjetu kod izabranog liječnika. U razgovoru sa izabranim liječnikom utvrđeno je da je pilot imao srčanih problema zbog suženja srčanih arterija i da mu je zbog toga 13.01.2016 godine ugrađen stent. Iste podatke je potvrdila i supruga nastradalog”, navela je Komisija.

Liječničko uvjerenje kategorije 2 pilotu je izdano nakon ugradnje stenta i obavljenih liječničkih pregleda, 11.7.2016. godine, s rokom važenja da 11.7.2017. godine.

Podsjetimo, kobni let dogodio se tijekom panoramskog leta u okviru manifestacije “Dani otvorenih vrata”, pod nazivom “Let iznad Mostara”, koju su organizirali Aeroklub Mostar 1949. i Aerodrom Mostar.P

Neovisna komisija provela je istragu koja je utvrdila uzrok pada zrakoplova, kao i okolnosti nesreće. Izvještaj je predan državnom Tužiteljstvu koje provodi istragu, a detalji su trebali biti poznati kad se istraga Tužiteljstva okonča, prenosi Bljesak.info

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare