Published On: Uto, tra 6th, 2021

Avdo Avdiću, sramiš li se makar zbog žrtava silnika i ubica kojima služiš i koje braniš

Kad god treba izabrati između žrtava i političko-obavještajne mafije kojoj godinama služi, on pljune na žrtve, tako radi i sada kad je aktuelna afera upotrebe Fadilovih respiratora na KCUS-u

Evelin Trako prije 18 sati > prije 17 sati

Avdo Avdić ne može odoljeti. Kad god treba izabrati između žrtava i političko-obavještajne mafije kojoj godinama služi, on pljune na žrtve. Tako radi i sada kad je aktuelna afera upotrebe Fadilovih respiratora na KCUS-u. Nema sluha za porodice pacijenata i oboljelih od korone koji strepe za živote svojih najmilijih, ali je, kao bestidni porodični potrčko, spreman braniti politiku SDA koja je na čelo najveće zdravstvene ustanove u BiH dovela Bakirovu suprugu Sebiju Izetbegović.

I nije problem što Avdić godinama radi profesionalni harakiri i piše takve laži koje čak i botovi SDA izbjegavaju da koriste. Nije sporno ni što se pokušava lažno predstaviti kao mjera stvari u bh. novinarstvu, a svi znamo da je obični potrčko direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice i da služi kao megafon zaštite lika i djela dinastije Izetbegović.

Režimsko-porodični propagandista vlasti

To je njegov izbor i zbog toga je jasno zašto mu je „Dnevni avaz“ i naš portal, kao najtiražniji, najutjecajniji i najcitiraniji bh. medij u regionu trn u oku i zašto ima neizlječiv kompleks opskurnog telala jedne politike i jedne privatizirane obavještajne službe.

A koga to sve Avdo i kako štiti i kome je sluga?

Prošao je, Avdo, četvrti ponedjeljak od lažno obećanih 100.000 doza i naknadnih još 400.000 vakcina koje je najavio Bakirov premijer Fadil Novalić. Zašto to kriješ od svojih malobrojnih čitalaca?

Zato što ti nisi novinar, ti si režimsko-porodični propagandista vlasti koja nije nabavila niti jednu vakcinu, a ta vlast vodi državu i tobože štiti Bošnjake koji masovno umiru zbog njihove neodgovornosti.

Imaš li obraza, Avdo, da pogledaš Murizu Memiću u lice, roditeljima male Nadin, članovima porodice Džaferović, decertificiranim policajcima jer su čuli ime Osmana Mehmedagića u neugodnom kontekstu, imaš li obraza da pogledaš u lice porodicama umrlih na KCUS-u (supruzi Seada Palića, naprimjer), stotinama vrhunskih ljekara koje je tvoja šefica Sebija istjerala sa KCUS-a…

Štitiš, Avdo, kriminaliziranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, ni u snu ne smiješ da pomeneš njegovo dvojno državljanstvo i nekretnine u Španiji koje nije prijavio u svom imovinskom kartonu, advokatišeš respiratoskoj krađi, Novaliću i ekipi, braniš neodbranjive pozicije Asima Sarajlića, Abdulaha Skake i drugih prvih do Bakira.

Pudlica iz kabineta Osmana Mehmedagića Osmice

Na kraju, kome ti Avdo Avdiću, koji si propao na Federalnoj televiziji, propao na Žurnalu i propadaš sa svojim kvaziobavještajnim pištolj-portalčićem vraćaš dugove?

Sebija Izetbegović nikada nije vodala novinare Avaza po hodnicima KCUS-a za razliku od Osmice koji tebe, u društvu gatare Kalimera, voda kao mečku po teferičima. Siđi malo među novinare, obične smrtnike i oslušni pa ćeš čuti da te nazivaju „pudlicom iz kabineta Osmana Mehmedagića“.

U istraživanju „ekskluzivnih“ informacija svjesno zaobilaziš kazati da ti u tome uveliko pomaže gatara Kalimero koju koristiš za prikupljanje „provjerenih informacija“. Omiljeno okupljalište tajnih agenata Osmice i Kalimera s kojima si često u društvu je jedan,  tebi dobro poznat, sarajevski restoran. Ima i nekih snimaka, plesanja po stolovima.

Avdo, ne mogu te nazvati kolegom, jer ja nisam ni špijun niti tikve sa đavolom sadim.

Propao si kao žeton.

Najbolje te opisao Ifet Feraget

Tebe je, Avdo, najbolje opisao Ifet Feraget, advokat porodice ubijenog rahmetli Dženana Memića:

– Neću se baviti time čija ste sluga ali ovo što ste napisali nije pošteno! Da ste časni i kreativni i Vi biste, kao i ostali novinari, pomagali porodici da riješi ovo ubistvo (to je uloga objektivnog istraživačkog novinarstva)! Da ste duhovni tražili biste smisao života u nadi da se ovaj slučaj (kao i slučaj ubistva Davida Dragičevića i drugi slučajevi) što prije riješe (kao što to traži gospodin Slobodan Vasković)! Da imate čisto srce Vi biste se ugledali na Muriza Memića, Davora Dragičevića, i druge roditelje, koji samo čine ono što se mora činiti, pronaći i kazniti ubice svoje djece! Zbog svega se postavlja pitanje jeste li Vi uopšte Avdo? Na kraju da Vas i ja još jednom zamolim, kao što Vas je već zamolio i moj klijent, gospodin Muriz Memić, da ne pišete više ništa o slučaju Dženan Memić kada već niste pisali ni prethodnih pet godina (koliko traje i moja borba da pomognem porodici Memić) – poručio ti je Feraget.

Evelin Trako l avaz.ba