Published On: Pon, lis 12th, 2015

AVAZ POČEO “SAHRANJIVATI” MILOŠEVIĆEVU DOKTRINU DF-a: Komšić je trojanski konj među Bošnjacima!

Šta ako Komšićev cilj zapravo i jeste destabilizacija zemlje?, pita se glavni urednik Dnevnog avaz i nastavlja:- Kako drugačije objasniti činjenicu da je sam gurnuo FBiH u kaos, a onda svim srcem blokira bilo kakvu mogućnost obnove napretka? A javno je obećao da neće smetati sposobnijima i odgovornijima za zemlju. Što to govori o tom čovjeku? Što hoće taj čovjek?!, poentira u komentaru Vele.

Najčitaniji bošnjački dnevni list i najčitaniji list u BiH sarajevski Dnevni avaz kroz komentar glavnog urednika Faruka Vele oštro je kritizirao ponašanje lidera Demokratske fronte Željka Komšića, nazivajući Komšića “bošnjačkim trojanskim konjem”,  javlja Hrvatski Medijski Servis.

Nakon što je Komšić gostujući na jednoj sarajevskoj televiziji izjavio kako razmišlja da se ponovo kandidira za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, neskrivajući da ponovo računa na glasove Bošnjaka koji su ga u dva navrata birali na tu dužnost preglasavajući Hrvate, Avaz upozorava da se projekt stvaranja Željka Komšića vraćao kao bumerang državi BiH i upravo Bošnjacima koji su u maniru folklornih balkanskih igara 2006. naivno odlučili “izabrati Hrvatima predsjednika”.

-I dok su ozbiljni intelektualci poput Ivana Lovrenovića govorili o “lakrdiji Komšić”, akademik Muhamed Filipović upozoravao da je Komšić rezultat “neodgovornog i đilkoškog postupka”, a Mile Lasić ukazao na današnjeg lidera DF-a kao na fatamorganu…, Komšić je, skriven iza lika džematlije (N. Gljiva) po Sarajevu igrao ulogu neshvaćenog genija iza kojeg se, kako otkrismo, krije sitan šibicar koji bi se igrao budućnošću ove zemlje. I, zaista, nije li bosanska kriza počela upravo s ukazanjem Komšića u Predsjedništvu BiH?, pita se Avaz u redakcijskom komentaru.

Avaz kritizira i Komšićevo ponašanje u aktualnoj prekompoziciji vlasti u Federaciji BiH i odbijanje da se kadrovi njegove stranke povuku s pozicije dopredsjednika F BiH i iz Vijeća ministara

-Sve onako s uzdignutim laktovima (“u čemu je problem?”), Komšić, valjda savjetovan od svojih novih obavještajnih savjetnika s poznatih lista, prijeti blokadama, zapjenušano upozorava da se neće sam povući s pozicija u Vijeću ministara BiH, te da njegova marioneta Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, neće dozvoliti novoj većini( SDA-SBB-HDZ BiH) da funkcionira. Štaviše, između redova prijeti uglednim diplomatima i dokazanim prijateljima BiH poput šefa OSCE-a Jonathana Moora itd.

Pod izgovorom zaštite države i FBiH, Komšić i njegovi jataci se, zapravo, zaključuje glavni urednik Dnevnog avaz, razotkrivaju kao čuvari fotelja u (pred)zimskom periodu, poručujući da bez špahtle neće otići. No pasaran! Do posljednje fotelje!

Naravno, Komšićevi fićifirićki (S. Avdić) maniri nisu mu dozvolili da se odgovorno prihvati posla, kako je i obećao narodu, da uistinu zadrži pozicije za kojima danas plače, ali i da ponese teret vlasti. Strahujući da će biti otkriveno da je car gol ili, narodski kazano, da je ubleha, on je naumio, igrajući na kartu nemogućnosti unutarbošnjačkog dijaloga na najvišoj razini, tj. na kartu vječnog sukoba SDA i SBB-a, da do posljednjeg daha ove zemlje ucjenjuje partnere za svoje interese, te igra ulogu i opozicije i pozicije. Nije prošlo.

Gdje je kičma?

Kada je nedavno novinarka BHT-a konstatirala u razgovoru s Komšićem kako mu „spočitavaju da ne može jednom nogom biti u vlasti, a jednom u opoziciji“, lider DF-a je šanerski odgovorio:

– Eto, vidite da možemo!

A tu smo znači!? S jedne strane Komšić bi privilegije, a s druge bi da pred javnošću izigrava odmetnutog Če Gevaru (Che Guevara). S tom razlikom što je el komandante svoju kičmu ostavio u bolivijskim šumama, dok je Željko Komšić kičmu savio u luksuzne automobile pojedinih sarajevskih biznismena. A krajnji domet njegove uspravnosti su novosarajevske mansarde.

No, mnogo je ozbiljnije, nastavlja Dnevni avaz, ono što se valja iza čovjeka čije se skoro 20-godišnje prisustvo u institucijama vlasti, od Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice FBiH, preko Gradskog vijeća Sarajeva, funkcije načelnika općine Novo Sarajevo u dva navrata, veleposlaničke pozicije u Beogradu, pa do osam godina u Predsjedništvu BiH, može mjeriti brojem ispijenog podnevnog piva ili, pak, brojem stanova koje je oduzimao boračkim obiteljima u Novom Sarajevu.

Šta ako Komšićev cilj zapravo i jeste destabilizacija zemlje?, pita se glavni urednik Dnevnog avaz i nastavlja:- Kako drugačije objasniti činjenicu da je sam gurnuo FBiH u kaos, a onda svim srcem blokira bilo kakvu mogućnost obnove napretka? A javno je obećao da neće smetati sposobnijima i odgovornijima za zemlju. Što to govori o tom čovjeku? Što hoće taj čovjek?!, poentira u komentaru Vele.

Glavni urednik Dnevnog avaz razotkriva licemjerstvo Komšićevog navodnog patriotizma kojem nevalja Dodik, ali valja Karadžićev nasljednik Mladen Bosić. Lider DF-a i SDS-a uedinjeni su ustrajnosti da spriječe ulazak SBB-a u vlast na državnoj razini, odnosno omoguće peracionaliaciju novoformiranog bošnjačkog saveza SDA- SBB na državnoj razini
-Zanimljivo je da i Komšić i Bosić, kojim iz Haga telefonski dirigira sam Karadžić, a s Pala potpomaže Milovan Cicko Bjelica, vide problem u tome da Bošnjake vode dvojica lidera koji imaju 60 posto glasova tog naroda i prijete da će na svaki način zaustaviti jačanje probosanskog fronta. Skrivajući svoje stvarne interese, zajednički vide opasnost u navodnoj homogenizaciji Bošnjaka!?, piše Vele

Kako to da na prvi znak približavanja bošnjačkih lidera reagiraju jednozvučno baš Komšić, Bosić, pa i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, kojem je ovaj narod halalio i ratne obilaske oko Sarajeva. Gdje su sad prijetnje Beogradu da „odmakne prste od BiH“ – kako je onomad podvalio lakomislenima?, pita se Avaz i nudi odgovor:

-Nije li ovo trenutak da se postavi i pitanje: jesu li Bošnjaci poslije 200 tisuća ubijenih i deset genocida dočekali da im Beograd i Rašin SDS, a u paktu sa Željkom Komšićem, dirigiraju političku sudbinu i budućnost ove zemlje protiv koje su se toliko borili. Odgovor je na samim Bošnjacima, oni trebaju pokazati koliko su ozbiljni, a od odgovora, bez imalo preuveličavanja, ovisi njihova budućnost. Pa, bujrum…

Avaz se osvrće i na dvoličnost Komšićeve politike koja deklarativno zagovara dovođenje stručnih nestranačkih kadrova u javna podueća dok istovremeno u Sarajevskoj županiji njegova stranka instalira poslušnike u javna poduzeća

-Stvar je sasvim konkretna. Kako saznajemo, ovih dana Komšićevi DF-ovci u Kantonu Sarajevo, uz pomoć pojedinaca iz SDA kojima ne odgovara reformski kurs navrat-nanos vrše izbor silnih upravnih i nadzornih odbora, direktora, skupština društava kako bi instalirali svoje poslušnike na odgovorne funkcije, i to sve pod krinkom oporbenjaka. Uoči mogućeg dogovora o novoj većini u Sarajevskoj županiji, Komšić i društvo panično žele stvoriti nove probleme i pokušati spriječiti reformske zahvate, piše list.

Karadžićeva prijetnja, 24 godine poslije

Valjda će se i ostali Bošnjaci sjetiti da je prije skoro 24 godine, baš 14. listopada 1991. godine, Radovan Karadžić, aktualni istureni šef SDS-a u Haagu, kojeg vodeći SDS-ovci i danas neskriveno posjećuju u zatvoru, s govornice Skupštine BiH otvoreno zaprijetio: „Nemojte misliti da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer muslimanski narod ne može se obraniti ako bude rata ovdje!“.

Sjetit ćemo se, na to je odlučno replicirao Alija Izetbegović koji je poručio da „muslimanski narod neće nestati“. Hoće li sličnu odlučnost Karadžićevom nasljedniku, pa i njihovom savezniku Željku Komšiću, na putu blokada BiH odaslati Alijina SDA i Bakir Izetbegović bit će ključno za buduće procese na ovim prostorima,aključuje Avaz.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare