Published On: Pon, lip 28th, 2021

Avaz optužuje Izetbegoviće za ekonomski udar, digli im s računa 212 tisuća maraka, novinari će prosvjedovati pred sudom u Sarajevu

Dnevni Avaz danas je zatražio pomoć međunarodne zajednice, novinarskih udruženja i veleposlanstava u BiH. Tvrde da njihova medijska kuća doživljava ekonomski udar u režiji SDA.

“Svi s kojima smo proteklih dana razgovarali i upoznali ih s detaljima nevjerovatne odluke sutkinje Općinskog suda u Sarajevu, od uglednih odvjetnika preko kolega iz novinarskih udruženja do osoblja nekih zapadnih veleposlanstava, imali su istovjetan komentar – šokantno i nečuveno! I, doista, teško je objasniti porive i pravnički rezon sutkinje Mirsade Karahmetović, koja je, nakon već isplaćene presude iz 2016. godine za klevetu tužiteljici Županijskog tužiteljstva u Tuzli Jasminki Djedović (u iznosu od 5.001 KM), 22. lipnja ove godine donijela rješenje, a već 25. lipnja s računa „Avaz-roto pressa“ skinula i nevjerovatnih 207.900 KM nepostojećih sudskih penala, uvećanih za 4.256 KM troškova izvršnog postupka, što ukupno iznosi više od 212.000 KM!? Da, teško je objasniti pravnim rezonima, ali politički su itekako jasni. Bračni par Izetbegović, Sebija i Bakir, te njihov kućni čuvar, šef Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić Osmica imaju sve motive i interes da ušutkaju i ekonomski unište „Dnevni avaz“, a javna je tajna da oni kadrovski i na druge načine kontroliraju Općinski sud u Sarajevu”, objavio je Dnevni Avaz.

Navode da su, nakon što nisu ušutkali „Avaz“ drugim sredstvima, Bakir i njegovi jurišnici odlučili da pokušaju ekonomski uništiti „Avaz“.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

5600 € tjedno? 98% Hrvatica i Hrvata ne zna ovu mogućnost!

“Prvo su izvršili pritisak na velike oglašivače i tvrtke pod kontrolom SDA da se ne oglašavaju u našoj novini, i to traje godinama. Kada nisu postigli željeni efekt, prešli su na koordiniranu akciju s podobnim sucima i tužiteljima, a njezin rezultat je i presuda sutkinje Karahmetović. „Avaz“ je „remetilački faktor“ i velika smetnja jer kontinuirano piše o ubistvu Dženana Memića, borbi njegovog oca Muriza i odvjetnika Ifeta Ferageta za istinu i pravdu u ovom slučaju. Kako vrijeme odmiče, naziru se konture visokopozicioniranih likova koji stoje iza prikrivanja ovog ubojstva, piše dalje Dnevni Avaz.

Ističu da je direktor OSA-e Osman Mehmedagić Osmica jedan je od onih koje obitelj Memić javno proziva i poziva da ne ometa istragu, a direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović još nije odgovorila zašto je KCUS mijenjao povjerenstva za vještačenje amnezije nedavno uhićene Dženanove djevojke Alise Mutap.

„Avaz“, usto, prati i redovito piše o Osmicinim i Sebijinim spornim i sumnjivim diplomama. Nedavno je uhićen i vlasnik Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić, osoba koju Državno tužiteljstvo sumnjiči da je izdala lažnu diplomu Osmanu Mehmedagiću. S druge strane, sve je više detalja koji govore o tome da Bakirova supruga Sebija Izetbegović nema validnu i regularnu diplomu s postdiplomskog studija. Ona tvrdi da je studij započela u Zagrebu, a završila u Sarajevu, dok činjenice i relevantni svjedoci poput akademika Asima Kurjaka i profesorice Sanje Kupešić tvrde da Sebija nikada nije kod njih studirala niti su joj upisivali ocjene na postdiplomskom studiju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu”, navode dalje.

Dodatno, tek se treba rasvijetliti odgovornost menadžmenta KCUS-a zbog velikog broja smrtnih slučajeva usljed zaraze koronavirusom na respiratornom odjelu KCUS-a. Sporna je i upotreba kineskih respiratora u KCUS-u, istih onih zbog kojih se u Sudu BiH sudi federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima.

Treba li podsjećati na to da je Sebija Izetbegović bila svjedokinja u slučaju „Respiratori“, a tužitelji vjeruju da je i ona osobno bila uključena u nabavku respiratora iz Kine po basnoslovnoj cijeni od 10 i pol milijuna maraka.

Razobličene laži

“Iako njezin suprug Bakir javnosti pokušava prodati lažnu sliku o Sebijinom uspjehu u liječenju oboljelih od koronavirusa te o navodnom uspjehu Fadila Novalića u nabavci cjepiva i ekonomskom odgovoru na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, „Dnevni avaz“ je medij koji činjenično i dokazima razobličava Bakirove laži i obmane njegove vlasti. Bakirov federalni premijer Fadil Novalić do sada nije samostalno nabavio niti jedno cjepivo na svjetskom tržištu, a za to vrijeme, naprimjer, predsjednik susjedne Srbije Aleksandar Vučić napravio je tvornicu za proizvodnju cjepiva te kontingentom nabavljenih cjepiva spašava i živote Bošnjaka, koji iz BiH masovno idu u Srbiju na cijepljenje. Istih onih Bošnjaka koje Bakir neuspješno i diktatorski vodi već 30 godina”, istaknuli su.

Zbog brutalnog obračuna Bakirove vlasti s „Dnevnim avazom“ i udara na njihovu egzistenciju, novinari i uposlenici organizirat će prosvjed ispred Općinskog suda u Sarajevu u srijedu, 30. lipnja, s početkom u 10 sati.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x