AVAZ DONIO ŠOKANTNE SMS PORUKE: Kako se prijetilo zbog karata u muzejima genocida

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, i Suada Nožić, direktorica Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida, koji su uhićeni prekjučer u akciji “Memori”, predati su u nadležnost Tužiteljstva Sarajevske županije.

Nakon što ih je tužiteljica ispitala za njih su predložene pritvore.

– Pritvor je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i suučesnike i zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli dovršiti ili ponoviti krivično djelo – kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužiteljstva.

Ostali uhićeni u akciji su nakon kriminalističke obrade u FUP-u pušteni da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Ukupno pet osoba uhićeno je u akciji “Memori”, koju su, pod nadzorom Tužiteljstva SŽ, proveli pripadnici Federalne uprave policije na području Tuzlanske, Sarajevske i Hercegovačko-neretvanske županije.

Ova Meškovićeva grupa se sumnjiči da je organizirala duplu prodaju karata u muzejima, a novac uzimala sebi. Od tog novca i prodatih karata za Muzej genocida u Sarajevu i Mostaru kupovali su sebi određene nekretnine.

Meškovićeve mahinacije, kako saznaje Avaz, prijavio je njegov sin Mirza.

Prema neslužbenim informacijama, ova grupa je na duplim kartama zaradila više stotina tisuća maraka.

Prvi rezultati istrage pokazali su kako se radi o iznosu od 70.000 do 200.000 KM. No, sve je još u fazi financijskog vještačenja kako bi se utvrdio točan iznos.

S druge strane, Damir Alagić, Meškovićev odvjetnik, tvrdi kako je njegov klijent sve navode Tužiteljstva SŽ odmah negirao. No, potvrdio je navode „Avaza“ da ga je prijavio sin, ali da je pozadina jasna.

– Sin je radio u Muzeju, ali ga je prijavio jer ga je ucjenjivao za novac i prijetio mu. Tražio mu je stalno pare. To je bit. Sve je to već dokumentirano u presretnutim razgovorima i porukama. Postoji na stotine takvih poruka. Drugo, kako su mogli uzimati novac od duplih karata ako muzeji nisu uopće bili registrirani – kaže Alagić.

Avaz dpnosi i ekskluzivne SMS prepiske između sina Mirza i Jasmina Meškovića. Poruke je Mirza, slao i majci i bratu, a odnose se na oca Jasmina i njegove poslovne poteze, a koje možete vidjeti u galeriji.

more recommended stories