Published On: Pet, sij. 19th, 2018

AUSTRIJSKI VICEKANCELAR: Poštujem suverenitet BiH, ali i pravo naroda na samoopredjeljenje

Austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache rekao je danas da poštuje suverenitet BiH, ali i pravo naroda na samoopredjeljenje.

“Od Daytonskog sporazuma postoji državna struktura bošanjačko-hrvatske federacije i Republike Srpske. Oba dijela zemlje biraju svog predsjednika i parlament. Deset županija ima vlastite zakone i izvršnu vlast”, rekao je Strache, odgovarajući na kritike kolega političara zbog izjava o Republici Srpskoj.

Strache je podsjetio da do današnjeg dana postoji i međunarodni mandat s visokim predstavnikom.

“Ali mi isto tako poštujemo i pravo na samoopredjeljenje naroda za održiv i neophodan mirovni proces”, rekao je danas Strache za austrijski radio, prenosi Srna.

Strache se našao na udaru kritika kolega političara zbog izjave da Republika Srpska ima pravo na neovisnost, kao i da BiH ne može funkcionirati kao država.

“Želio bih znati zašto međunarodna zajednica inzistira na multietničkoj BiH? Današnja BiH ne može funkcionirati”, rekao je Strache ranije, podsjeća list “Politico”.

On je tada rekao da međunarodna zajednica štiti zemlju umjetno stvorenu putem nasilja i koja ne oslikava želje naroda, kao i da je Republika Srpska jedini dio BiH koji funkcionira./H

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer