Published On: Sub, svi. 18th, 2019

Austrijski vicekancelar i šef slobodnjaka zbog skandala dao ostavku

Austrijski vicekancelar i predsjednik Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Heinz-Christian Strache podnio je u subotu ostavku na sve svoje funkcije nakon što je objavljena snimka na kojoj je ruskoj poduzetnici 2017. u vili na Ibizi ponudio pogodovanje pri dodjeli javnih natječaja ukoliko ona financijski pomogne FPÖ-u da dođe na vlast.

Austrijski mediji istodobno javljaju kako će kancelar Sebastian Kurz u toku dana odbaciti daljnju suradnju s FPÖ-om čime bi bio otvoren put za nove izbore.

“Žao mi je.To je bilo glupo, neodgovorno i jedna velika greška i zato sam kancelaru Kurzu ponudio svoju ostavku koju je on i prihvatio”, rekao je Strache u subotu na izvenrednoj konferenciji za tisak u uredu vicekancelara.

On je time reagirao na tzv. Ibiza skandal i objavljivanje videa na kojem Strache i njegov suradnik Johann Gudenus navodnoj ruskoj poduzetnici na ljeto 2017. u vili na Ibizi ponudio pogodnosti pri dodjeli javnih natječaja ukoliko ona financijski pomogne FPÖ-u da dođe na vlast.

Strache je objasnio da je pod utjecajem alkohola htio impresionirati navodu rusku poduzetnicu i zbog toga se ispričao i svojoj supruzi.

“Ponašao sam se kao tinejdžer i time povrijedio osobu koja mi najviše znači”, rekao je Strache. Strache je na početku obraćanja javnosti optužio „strane obavještajne službe“ da stoje iza skandala oko videa koji su u petak poslijepodne objavili njemački mediji Der Spiegel i Süddeutsche Zeitung, prenosi Hina.

“Ovo je politički atentat koji su inscenirale strane tajne službe”, rekao je Strache.

FPÖ-ov političar i glavni kandidat na izborima za Europski parlament Haralad Vilimsky je insinuirao koje bi političke snage mogle stajati iza „ciljanog plasiranja“ dvije godine starog kompromitirajućeg materijala u javnost.

“Kome ovo sve skupa koristi? Ovo koristi Juncker, Merkel i Macronu”, rekao je Vilimsky uoči stranačkog skupa u Grazu.

Čelništvo nad FPÖ-om bi trebao preuzeti Norbert Hofer. Strache je istodobno apelirao na kancelara Sebastiana Kurza da ne raskida vladajuću koaliciju.

“Otkako je FPÖ na vlasti za Austriju je učinjeno mnogo toga i tu uspješnu suradnju ne bi trebalo prekidati”, rekao je Strache.

Austrijski kancelar i šef Austrijske narodne stranke (ÖVP) koja s FPÖ-om od kraja 2017. tvori vladajuću koaliciju u Austriji je za subotu poslijepodne najavio izjavu.

Austrijski mediji javljaju da će Kurz odbaciti daljnju suradnju s FPÖ-om, raspustiti vladu i od predsjednika Austrije Alexandra van Bellena zatražiti raspisivanje novih parlamentarnih izbora.