Published On: Uto, ožu 26th, 2013

AUSTRIJSKI VELEPOSLANIK ISTRAŽUJE LIJANOVIĆE: Tužiteljstvo BiH treba ispitati nenamjensko trošenje kredita Hypo Alpe-Adria banke

Veliki broj kredita koje je austrijska državna Hypo Alpe-Adria banka prije nekoliko godina odobravala pojedinim bh. gospodarstvenicima nije odgovarajuće pokriven a dobar dio njih trošen je nenamjenski, što je posao za Tužiteljstvo BiH, rekao je u intervjuu za današnji “Dnevni avaz” austrijski veleposlanik u BiH Donatus Kock.
Govoreći o uočenim nepravilnostima naglašava da je situacija takva da onaj tko je uzeo kredit, da li iz razloga svog osobnog zaduženja ili uvjeta gospodarske krize, nije u stanju servisirati dug onako kako je dogovoreno.
”Naprimjer, podnositelju zahtjeva odobri se kredit za pokretanje određene proizvodnje, a onda se dogodi da on ne uradi to zbog čega je dobio kredit. Tako ne pokrene proizvodnju i negdje se taj novac drugdje potroši, jer je izvorna ideja bila da kroz tu proizvodnju on bude u stanju vratiti taj kredit’‘ objasnio je Kock.
Prema njegovom mišljenju to je onda stvar Tužiteljstva BiH.
U tom smislu, izrazio je želju da BiH pravi krupne korake na svom putu napretka približavanja EU.
”Što bolje prilagodite svoje zakonodavstvo zakonodavstvu EU i dostignete europske standarde, tako će BiH biti interesantnija zemlja za strane investitore’‘ kaže Kock.
Pravna sigurnost za gospodarstvenike i investitore je, zaključio je, od fundamentalne važnosti.
Navodeći da je Austrija najveći i najsnažniji investitor u BiH istakao je da su austrijski gospodarsvenici do sada veoma zadovoljni pouzdanošću, kvalitetom i općenito poslovnom suradnjom s domaćim poduzećima.