Published On: Čet, ožu 4th, 2021

Austrijski trgovački lanci povukli maske Hygiene Austria iz asortimana

Austrijski trgovački lanci najavili su interne istrage o tome kakve su maske sdobili od tvrtke Hygiene Austria koja je optužena za lažno etiketiranje zaštitnih FFP2 maski, rad na crno i veliku komercijalnu prijevaru.

Nakon brze istrage, mnogi trgovački lanci su odlučili povući maske spomenute tvrtke iz svog asortimana. Tako je trgovački lanac Spar na Twitter profilu napisao kako svojim kupcima žele ponuditi samo proizvode u kojima se nalazi ono što i piše na njima, zbog čega su povukli maske sa svojih polica: „Trenutno nemamo garanciju da su ove maske proizvedene u Austriji“.

Isti potez su najavili i trgovački lanci REWE grupacije (Billa, Merkur, Penny, Bipa), Hofer dm.

Prema riječima Udruge za zaštitu potrošača (VSV), lažna oznaka izvornosti u osnovi je “zavaravajuće oglašavanje” i to je kršenje Zakona protiv nelojalne konkurencije (UWG). Konkurenti mogu poduzimati pravne mjere, ali i Gospodarska komora (WKÖ), Radna komora (AK) i Udruga za informiranje potrošača (VKI).

Sami potrošači ne mogu tužiti Hygiene Austria, budući da od njih nisu direktno kupili maske, već preko posrednika poput ljekarni. Potrošači bi mogli tužiti npr. ljekarne i tražiti novac zbog lažno etiketirane robe: „Iako nemate masku ili ste ju već koristili, još uvijek im se može osporiti kvaliteta“, a tada bi ljekarne ili drugi posrednici mogli dobiti odštetu od Hygiene Austria.