Published On: Ned, sij 10th, 2021

Austrijski fitness centri strahuju od bankrota

Ugostiteljski objekti i fitness centri najviše su pogođeni korona krizom u prošloj i ovoj godini. Cijela sportska scena, bilo ona profesionalna ili amaterska, pati u ovoj krizi, a mnogi fitness centri su u strahu od bankrota.

“Prošle godine su fitness centri izgubili četvrtinu svojih članova, a mnogi centri su pred bankrotom”, tvrdi predstavnica sportskih ustanova ispred Gospodarske komore Martina Wirtha.

Wirth je izjavio kako je pokriće kapitala mnogih tvrtki vrlo tanko te da su rezerve likvidnosti potrošene, zbog čega se samo pokriva fiksni trošak i mnoge tvrtke su pred krajem. Gospodarska komora očekuje propast 25-30 posto svih fitness centara, zbog čega se traži smanjenja PDV-a i poreznih troškovi za članarinu.

Zaposlenici fitness centara ostavili su na radnim mjestima većinu svojih zaposlenika zbog modusa skraćenog radnog vremena („Kurzarbeit“). Mjesec siječanj je svake godine bio vrijeme kada su se ljudi najviše prijavljivali zbog novogodišnjih odluka o mršavljenju ili boljem zdravlju. Zbog toga predstavnici fitness centara apeliraju kako bi se centri trebali otvoriti od 24. siječnja.