Published On: Sub, ruj 3rd, 2016

AUSTRIJSKI DER STANDARD (Ne)očekivana podrška: Cijela Europa protiv Dodikova referenduma, osim…

Austrijski Der Standard posvetio je veliki članak krizi u Bosni i Hercegovini koju je izazvao najavljeni referendum u Republici Srpskoj, kao i zajednička policijska vježba Srbije i RS-a. Autorica članka ističe da je zapravo riječ o ‘predizbornim manevrima Milorada Dodika’ te da su jedini koji ga u Europi podržavaju austrijski ekstremni desničari Heinz-Christian Strache i predsjednički kandidat Norbert Hofer, obojica iz FPÖ-a. Vijest se šera po NGO portalima na prostoru EX Jugoslavije uz izostavljanje jedne bitne činjenice. Podatka tko je autor istog. Za Der Standard piše novinarka ADELHEID WÖLFL odavno nastanjena u Sarajevu  i odavno odana unitarističkim ciljevima Sarajeva. Osim nje u Der Standardu djeluje još nekoliko novinara koji su do sada puštali nevjerojatno neobjektivne tekstove po narudžbi Sarajeva koji bi se onda kao bumerang plasirali na prostore ex Jugoslavije pod naslovom “Vidite što pišu austrijski mediji”. Osim Der Standarda lobističko Sarajevo kontrolira još čitav niz jako važnih međunarodnih medijskih i politoloških centara. Na stranu sada referendum, i njegovo da ili ne, no Der Standard treba čitati kao Der Sarajevo kada je u pitanju BIH.

Der Standard članak pod naslovom ‘Bosanski Srbi: Dodik koristi referendum za predizbornu kampanju’ započinje opisom pomalo bizarne policijske vježbe snaga Srbije i Republike Srpske, koja je čak uživo prenošena na televiziji u manjem entitetu Bosne i Hercegovine. ‘Da situacija nije tako napeta, to bi se moglo otpisati kao ljetni spektakl u predizbornoj kampanji’, piše Der Standard i dodaje kako se vježba odigrala oko rijeke Drine, koja je granica između Srbije i RS-a te se time ‘poslala simbolična poruka o brisanju te granice.’
Austrijski list upozorava da izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika i srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića o tome kako ‘nema problema koji zajedno ne možemo riješiti’ zvuče opasno i podsjećaju na rat devedesetih, tijekom kojeg je Nikolić bio dio četničkih jedinica koje su se borile za uništenje BiH. Dodatna je provokacija što se navodna antiteroristička vježba pod nazivom Drina 2016 održavala na području na kojem su srpske snage počinile masovne pokolje nad bošnjačkim stanovništvom, pa ne čudi da bošnjački političari govore o zveckanju sabljama.
Dodaje se i kako se u BiH 2. listopada održavaju lokalni izbori: ‘RS je bankrotirala, socijalna situacija je loša. Moćnik iz Banja Luke opet igra na kartu etnonacionalizma.’ Zato Dodik želi 25. rujna održati referendum o tome da se Dan RS-a nastaviti slaviti 9. siječnja, smatra Der Standard.
Der Standard se referira i na tajnu snimku Zorana Milanovića koja je puštena u javnost nakon njegova sastanka s Josipom Klemmom, a u kojem predsjednik SDP-a govori kako Dodik ima podršku austrijske ekstremne desnice. Austrijski list podsjeća da Dodik ima odlične kontakte s predsjednikom desno-ekstremističke FPÖ Heinz-Christianom Stracheom te s njihovim predsjedničkim kandidatomNorbertom Hoferom. ‘Hofer je još prošle jeseni izjavio da bi RS trebala sama odlučiti o svojoj budućnosti’, podsjeća Der Standard.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x