Published On: Čet, svi. 16th, 2019

Austrijanci na Bleiburg šalju Kobre i helikoptere, upozoravaju da su moguća uhićenja na licu mjesta

Austrijska policija ove godine priprema najopsežnije sigurnosne mjere za komemoraciju na Bleiburgu. Manifestaciju će osiguravati 450 pripadnika snaga reda, a uz temeljnu policiju na Bleiburgu će 18. svibnja biti austrijski specijalci Kobre, protueksplozivni timovi, helikopteri, djelatnici ureda za borbu protiv terorizma te policajci iz Hrvatske. Večernji list piše kako se radi o najozbiljnijim mjerama policijskog nadzora do sada, o čemu su novinari tog dnevnika razgovarali s Ranierom Dionisiem iz koruške policije.

“Ove godine očekuju 15 tisuća ljudi, najvećim dijelom iz Hrvatske, a tek manji broj iz Austrije, Njemačke i Švicarske”, rekao je Dionisio, koji tim porastom broja posjetitelja u odnosu na prošlogodišnjih 10 tisuća objašnjava i dosad neviđeni angažman sigurnosnih snaga.

POLICIJA ĆE ZAKON PROVODITI STROGO

Koruški policajac je detaljno opisao snagu i vrstu ljudstva koje u nedjelju namjerava poslati na Lojbaško polje, pa Večernji doznaje da dolazi 10 vodova polcajaca iz cijele Austrije na čelu sa svojim zapovjednicima. Uz već spomenute specijalce, antiterorističke stručnjake i helikoptere, tamo će biti i 10 pripadnika Ureda za zaštitu ustavnog poretka i borbe protiv terorizma koji govore hrvatski jezik, a pomagat će im 12 policajaca iz Hrvatske. Cijeli skup će biti pokriven video nadzorom, a akcija je planirana na temelju iskustava iz prošlih manifestacija na Bleiburgu.

Policija će probleme pokušati riješiti dijalogom, a ako to ne uspije, posegnut će za ozbiljnijim metodama.

“U slučaju potrebe, kod kršenja zakona ili situacija koje bi mogle ugroziti javnu sigurnost, policija će zakon provoditi pravedno i strogo, što uključuje i uhićenja na licu mjesta za sve prijestupe iz Zakona o javnom okupljanju”, kaže Dionisio.