Published On: Sri, velj 10th, 2021

Austrija zatvara Tirol zbog novog soja koronavirusa

Stanovnici austrijske pokrajine Tirol morat će od petka imati negativan test na koronavirus da bi mogli putovati  izvan pokrajine, izjavio je kancelar Sebastian Kurz.

Približno 290 slučajeva novog, zaraznijeg, južnoafričkog soja virusa potvrđeno je u Tirolu, a više od 120 tih slučajeva je aktivno, rekao je on, izvještava AP.

Ti slučajevi su koncentrirani u okrugu Schwaz i predstavljaju najveće žarište tog soja koronavirusa u Europskoj uniji.

Austrijske vlasti su u ponedjeljak upozorile Austrijance da ne putuju u Tirol, popularnu skijašku oblast koja graniči s Njemačkom, Italijom i Švicarskom.

Vlasti Tirola su se odupirale restrikcijama, ali su u ponedjeljak donijele niz mjera, koje uključuju više policijskih kontrola nošenja maski i fizičkog distanciranja i obvezan negativan antigen test prije korištenja žičare ili ski-lifta.

U Austriji su ponovo otvorene škole, prodavnice, frizerski saloni, muzeji i zoološki vrtovi, poslije gotovo šestotjednog zaključavanja.

Policija će, uz podršku vojske, nadgledati provođenje novih propisa na putevima, rekao je Kurz i pozvao vlasti Tirola da djeluju da se taj soj virusa ne širi dalje unutar pokrajine.

Ukazao je na preliminarne rezultate male studije koja je pokazala da je cjepiva AstraZeneca i Oxforda, jedna od tri koje su odobrene u EU, samo minimalno učinkovit protiv blagih do umjerenih slučajeva COVID-19 izazvanih južnoafričkim sojem.

“To je veliki problem, jer gotovo 50 posto cjepiva koje će nam stići do ljeta su AstraZeneca. Tako da moramo uraditi sve što možemo da spriječimo širenje ovog modificiranog soja“, rekao je Kurz.

“Ako se mutacija kao što je ta južnoafrička bude širila brzo i snažno, to će koštati mnogo ljudi njihovih života i put ka normalnosti će ponovo biti mjesecima odložen“, kazao je austrijski kancelar.