Published On: Sri, stu 5th, 2014

Austrija zainteresirana za učinkovito rješavanje hrvatskog pitanja

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH i član Predsjedništva HDZ BiH Vjekoslav Bevanda, primio je danas veleposlanika Austrije Martina Pammera i visoko izaslanstvo austrijskog Saveznog ministarstva za Europu, integracije i vanjske poslove, dr. Jana Kickerta, političkog direktora veleposlanika i dr. Johanna Sattlera, voditelja Odjela za Balkan, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Visoko izaslanstvo je čestitalo izbornu pobjedu HDZ-a i HNS-a BiH na proteklim Općim izborima u Bosni i Hercegovini, te istaknulo iskreno austrijsko zanimanje i podršku učinkovitom rješavanju hrvatskog pitanja u BiH i budućnosti države uopće.

Tijekom susreta razmijenjena su mišljenja o trenutačnoj političkoj situaciji u BiH, nakon provedenih Općih izbora. Predsjedatelj Bevanda je rekao da se nada da će se vlast vrlo brzo formirati i da će BiH ubrzano krenuti europskim putem.

Predsjedatelj Bevanda se zahvalio Austriji na kontinuiranoj i nesebičnoj potpori Bosni i Hercegovini te istaknuo da su HDZ i HNS BiH iskazali želju za brzim formiranjem vlasti na svim razinama, te da zbog toga vode intenzivne pregovore u skladu s izbornim programom HDZ-a i HNS-a BiH, a to je sedam točaka, što je zapravo sedam odgovora na pitanja od životne važnosti za budućnost Hrvata i BiH kao države.

-Hrvatski odgovor kroz sedam točaka zalaže se za: novi federalni ustroj BiH koji će jamčiti istinsku ravnopravnost hrvatskog naroda; kandidatski status za Europsku uniju (EU) u sljedeće četiri godine; gospodarski rast i razvoj; pravna država; odlučna borba protiv korupcije i kriminala; socijalna pravednost te zaštita dostojanstva i prava branitelja Domovinskog rata.

Hrvati su od 1991. godine, pa na dalje opredijeljeni za ovu državu, za Bosnu i Hercegovinu. To je naša država u kojoj moramo biti jednakopravni, i da nam nitko ne bira naše predstavnike, kako se više nikad ne bi dogodilo da netko s dvije tisuće glasova bude predsjednik u F BiH,“ rekao je predsjedatelj Bevanda.

HMS