Published On: Uto, lip 29th, 2021

AUSTRIJA U ŠOKU: Za brutalno ubojstvo 13-godišnjakinje u Beču osumnjičena dva Afganistanca od 16 i 18 godina

Za ubojstvo 13-godišnje djevojčice u Beču osumnjičena su “najmanje dva počinitelja”. Riječ je o dvojici mladića iz Afganistana starim 18 i 16 godina koji su u Austriji uživali status azilanata odnosno zatražili azil, rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Nakon što je u subotu ujutro u Beču u 22. stambenom okrugu Donaustadt uz Dunavski otok pronađeno tijelo mrtve 13-godišnjakinje naslonjeno na stablo na obližnjoj zelenoj površini u blizini Viktor-Kaplan ulice i u ponedjeljak navečer u Beču uhićena dvojica mladića od 16 i 18 godina koje se sumnjiči za ubojstvo, u utorak je austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer zajedno s predsjednikom policije pokrajine i grada Beča Gerhardom Pürstlom održao konferenciju za novinare. Jedan od njih dvojice je ranije osuđivan zbog nasilja i droge.

„Zaprepašten sam i duboko potresen, ovim što se je dogodilo“, rekao je Nehammer dodavši kako policija „upravo intenzivno istražuje okolnosti“ zločina.

„Radi se o najmanje dva počinitelja, dvojici mladića iz Afganistana starim 18 i 16 godina, koji su u Austriji uživali status azilanata odnosno zatražili azil“, istakao je vidno potresen austrijski ministar unutarnjih poslova pojasnivši:

„U jednom se slučaju radi o oduzimanju supsidijarne zaštite zbog kaznenih djela. Mladić je uložio žalbu, a drugi osumnjičenik je podnio zahtjev za azil i nalazi se na državnoj skrbi“.

Policija je do osumnjičenika došla pomoću tragova mobitela, a stan u kojem je živio jedan od osumnjičenih nalazi se u blizini gdje je proaćeno tijelo mrtve 13-godišnjakinje.

Šef bečke policije Pürstl je rekao kako je u stanu nedaleko mjesta na kojem je nađeno tijelo ubijene 13-godišnjakinje konzumirana droga i u nastavku počinjena teška kaznena djela „povrede seksualnog integriteta“ nad maloljetnom osobom, te kako nije isključeno da je bilo i „pomagača“ pri ubojstvu 13-godišnjakinje.

Pürstl je dodao kako je djevojka dobrovoljno ušla u stan jednog od osumnjičenika u blizini mjesta gdje je pronađena mrtva i da se za sada ne zna točno tko je i kako tijelo dopremio tamo gdje je pronađeno. Na tijelu su pronađene brojne modrice, a mediji su izvijestili da je djevojka, koja nije iz Beča nego iz Tullna u Donjoj Austriji, navodno ugušena.

Na Pressici je rečeno kako će više pojedinosti biti poznato kako policija dobi obdukcijski nalaz, te da će osumnjičeni biti saslušani danas u tijeku dana.

„Narodnjak“ Nehammer se je osvrnuo i na raspravu koja se trenutačno vodi između koalicijskih partnera Narodne stranke (ÖVP)kancelara Kurza i stranke Zelenih nakon što je „zelena“ ministrica pravosuđa Alma Zadić kritizirala STOP za deportaciju Afganistanaca iz Austrije u Afganistan i zatražila evaluiranje te odredbe. Za austrijsku novinsku agenciju APA ministar Nehammer i savezni kancelar i čelnik ÖVP-a Sebastian Kurz danas su rekli da je njihova poruka jasna da zaustavljanja izgona u Afganistan „definitivno neće biti“.

„Dok smo mi ovdje, to se neće dogoditi“, poručili su Kurz i Nehammer. Nakon ovog stravičnog zločina koji je potresao cijelu Austriju, krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) traži od austrijske vlade da hitno „pokrene ofenzivu“ za deportaciju u Afganistan svih kriminalnih Afganistanaca i onih afganistanskih državljana koji zloupotrebljavaju austrijsko gostoprimstvo i nemaju pravo ostanka u Austriji.

Fenix-magazin/IM/Snježana Herek

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x