Published On: Mon, Aug 24th, 2020

AUSTRIJA Islamistička pozadina napada na predsjednika Židovske zajednice u Grazu

Jedan 31-godišnji izbjeglica iz Sirije priznao je napad na sinagogu u Grazu i predsjednika Židovske zajednice a austrijske vlasti su pokrenule postupak za poništenje statusa priznatog političkog izbjeglice nakon što je utvrđena islamistička pozadina ovog napada.

„Istražitelji polaze od napada s islamističkom pozadinom. U stanu osumnjičenog je pronađen odgovarajući dokazni materijal“, rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer na konferenciji za tisak u Beču, prenosi Hina.

„Ono što se dogodilo u Grazu nije samo relevantno s kazneno-pravnog gledišta. Ovo je napad na temeljne i slobodarske vrijednosti Republike Austrije“, rekao je Nehammer.

31-godišnji sirijski izbjeglica, koji od 2013. živi u Austriji, oštetio je zgradu sinagoge u Grazu a nedugo nakon toga je baseball palicom napao i predsjednika Židovske zajednice Ellija Rosena.

Osumnjičeni je, kako je priopćeno, već prije oštetio jednu katoličku crkvu i prostorije jedne LGBT udruge.

Zbog napada na sinagogu u Grazu i predsjednika lokalne Židovske zajednice Nehammer je naložio policijsko čuvanje svih sinagoga u Austriji.

Istodobno je kod osumnjičenog pokrenut postupak za ukidanje statusa političkog izbjeglice.

Nakon napada na predsjednika Židovske zajednice Graz, diljem Austrije su održani prosvjedi u znak podrške židovskoj zajednici.