Published On: Čet, stu 29th, 2018

AUSTRALIJA: Crkva i vlada godinama su otimale djecu, a svi su šutjeli o tome

26. siječanj je nacionalni praznik u Australiji, točnije Dan Australije kad se obilježava dolazak Britanaca u Port Jackson 1788. godine.

Obično ljudi slave u krugu obitelji, uz roštilj, no taj isti dan neki pamte i kao trenutak kad je počelo uništavanje stila života ondašnjeg autohtonog stanovništva, koje je kolonizacija – dokrajčila.

Iako je većina glasova autohtonog stanovništva, prije svega Aboridžina, odavno utišana, Google je odlučio zauzeti politički stav s umjetnosti koja izričito ukazuje na to kako su se bijelci ponašali prema autohtonom australskom stanovništvu tijekom povijesti.

Australski Google | Author: google.comGOOGLE.COM

Slika “Ukradeno vrijeme za snove”, koja se na praznik našla na australskoj tražilici, pronađena je tijekom natjecanja, a naslikala ju je 16-godišnja Ineka Voigt iz Canberre.

“Odgovarajući na temu “Da mogu otputovati natrag u vremenu, ja bih…”, ja bih spojila majku i dijete. Uplakana majka sjedi u pustinji i sanja o svojoj djeci i životu koji se nije dogodio… sve to ostaje u crvenom pijesku; suze i šapat njezinog ukradenog vremena za snove”, objasnila je Ineka.

Vrijeme za snove se odnosi na to kako autohtoni Australci poimaju svijet, točnije kako misle da je on stvoren i ukazuje na njihove zakone postojanja.

Između 1905. i 1970-ih godina, deseci tisuća djece, autohtonog podrijetla, nasilno su uklonjeni iz svojih domova, u sklopu vladinih i crkvenih misija, kako bi se prilagodili životu među bijelcima.

Oni su poznati kao “ukradena djeca”, a ta politika se do danas smatra jednim od najgorih zvjerstava u australskoj prošlosti, piše Independent.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare