Published On: Pon, sij. 29th, 2018

AUSTRALIAN OPEN: Čilić plasmanom u finale zaradio 10 mil. kuna

Od pet finala u seniorskim konkurencijama na Australian Openu hrvatski je tenis bio zastupljen u čak tri. To nije pošlo za rukom tenisačima i tenisačicama iz niti jedne druge zemlje.

Ako se uz pojedinačni finale Marina Čilića u obzir uzme i dvostruka kruna Mate Pavića (u muškim i mješovitim parovima), ovo je za naš tenis povijesni uspjeh, piše Večernji list BiH.

Nikad prije nismo na jednom Grand Slam turniru imali tri finala i čak dva trofeja.   Uza sve probleme koje imamo, uz poslovično pomanjkanje novca za praćenje mladih talenata (pa sve padne na leđa jadnih roditelja), uz očiti nedostatak dvorana i teniskih terena općenito i uz već (pre)dugo zatvoreni Nacionalni teniski centar u Zagrebu, usuđujemo se ustvrditi da za naš tenis – nema zime.

Mate je povećao broj naših seniorskih Grand Slam naslova na 10 (sam ih je osvojio tri, a prije njega Ivan Dodig i Nikola Pilić u muškim parovima, Mirjana Lučić-Baroni u ženskim, Dragutin Mitić u miksu, te Goran Ivanišević, Iva Majoli i Marin Čilić pojedinačno), no i iza Marina je veliki turnir, nastupio je u trećem Grand Slam finalu u karijeri, s čime se ne može pohvaliti još puno aktivnih tenisača, zapravo samo još njih petorica.

Iako će se novčana nagrada za Čilićev finale od dva milijuna australskih dolara (oko 9,6 milijuna kuna, Federer je zaradio dvostruko), mnogima učiniti najopipljivijim probitkom našeg najboljeg tenisača, Marin je u Melbourneu doživio i neke druge satisfakcije. S 1200 osvojenih bodova čvrsto je zasjeo na treće mjesto ATP liste, odmah iza Rafaela Nadala i Rogera Federera.

Grigor Dimitrov, Alexander Zverev, Dominic Thiem i mnogi drugi kandidati za novog vođu gledaju mu u leđa, pa se može zaključiti da se Marin Čilić (29) čvrsto etablirao kao predvodnik srednje generacije. Federer ima 36 na leđima, Nadal 31. Đoković (30) i Murray (30) su ozlijeđeni, pa je Marin taj koji mora spašavati čast ostalih, onih s 29 i mlađih. S dva finala na posljednja tri velika turnira učinio je to na pravi način!

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer