Published On: Tue, Oct 27th, 2015

ATRAKTIVNA DANKINJA OTIŠLA U RAT PROTIV ISIL-a Kad se vratila kući na odmor uslijedilo je neugodno iznenađenje!

Joanna Palani (22) mlada je Dankinja kurdskog podrijekla koja je na svjetske naslovnice dospjela prije godinu dana kada je napustila fakultet da bi se pridružile kurdskim snagama u borbama protiv ISIL-a, piše engleski tabloid Daily Mail.

Ona je bila jedna od mnogih ljudi iz Evrope koji su otišli ratovati u sirijski grad Kobane, poznat po tome da je od rujna 2014. do siječnja 2015. godine bio pod opsadom ISIS-a. Iako je većina grada uništena te je stanovništvo masovno pobjeglo u Tursku, zadnjih mjeseci traje obnova grada koji je prije sukoba brojao 45.00 stanovnika.

Nakon završetka najžešćih sukoba Joanna se vratila u Dansku, gdje joj je danska obavještajna služba PET oduzela putovnicu kako se više ne bi vratila u Siriju. “Oduzeli su mi je, stoga sam u dilemi da li ima smisla vraćati se u vojnu službu.”

Palani je također istakla na svojem Facebook profilu kako joj nije jasno zašto se na nju primjenjuje pravilo “stranih boraca” zamišljeno da spriječi danske državljane u pridruživanju terorističkim grupama. “Kako mogu biti prijetnja Danskoj ako sam član regularne vojske koju Danska trenira i pomaže u borbi protiv Islamske države?” – pita se Palani.

Danski ministar pravosuđa Soren Pind istaknuo je da je pravilo jasno, ali da Palani ima mogućnost osporavanja odluke pred sudom.

U međuvremenu, proces obonove Kobanea ide izuzetno sporo, a prekidan je i novim napadima – tako su 25. lipnja džihadisti ISIS-a izveli u Kobanima jedan od najsmrtonosnijih napada od početka sukoba, kad je u detonacijama tri auto-bombe poginulo oko 220 kurdskih civila.