Published On: Sri, stu 17th, 2021

Atentat u Liverpoolu bio je pripreman najmanje sedam mjeseci, kaže policija

Navodni počinitelj eksplozije do koje je došlo u taksiju u nedjelju u Liverpoolu, na sjeveru Britanije, pripremao je taj napad najmanje sedam mjeseci, navela je britanska policija.

Protuterorističke snage istražuju prošlost Emada Al Swealmeena (32), tražitelja azila koji se preobratio na kršćanstvo, ubijenog u eksploziji u nedjelju oko 11 sati ispred ženske bolnice, u vrijeme komemoracije žrtvama rata. Vozač taksija, koji ga je zaključao u vozilu, lakše je ozlijeđen.

Napadač je unajmio stan u Liverpoolu

Protuteroristička policija navodi da je Emad Al Swealmeen u travnju unajmio stan u Liverpoolu i počeo kupovati sastavnice eksplozivne naprave koju je donio u taksi, navodi policija u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji izvještavaju da istražitelji pokušavaju odrediti je li bomba sadržavala TATP, eksploziv domaće izrade korišten u atentatu na koncertnu dvoranu u Manchesteru 2017. godine. Policija smatra da se radi o atentatu, ali prema britanskim medijima za sada nije utvrđen nikakav ideološki motiv napada.

Preobratio se na kršćanstvo

Iako nije objavljen nikakav novi element vezan uz motiv napada, napreduje policijska istraga oko utvrđivanja profila napadača kojeg su mediji do sada predstavljali kao tražitelja azila s Bliskog istoka.

Britanski tisak je izvijestio da je Emad Al Swealmeen stigao u Veliku Britaniju 2014. i tada mu je odbijena molba za azil, nakon čega se preobratio na kršćanstvo. Nekoliko medija izvijestilo je da neki tražitelji preobraćanje koriste za brže dobivanje azila.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Miro
Miro
9 mjeseci prije

Eto mošnjići koji vam je put u kršćanskoj eu – morate se preobratiti na kršćanstvo.

Miro
Miro
9 mjeseci prije

Glupi unglizi – preobratioo se na kršćanstvo I više nije opasan i fundamentalist. Ma maaarš.