Published On: Pet, sij 25th, 2013

ASSANGE O FILMU: Američka propaganda

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange kritizirao je holivudski film posvećen stranici koju je osnovao, kazavši da predstavlja napad masovne propagande.
Pozvan da se putem video-linka iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu obrati studentima uglednog sveučilišta Oxforda, Julian Assange je otkrio da je pribavio kopiju scenarija za film naslovljen The Man Who Sold the World koji bi se trebao početi prikazivati u studenome.
To je sama laž. Film je napad masovne propagande na WikiLeaks i članove moje ekipe, izjavio je australski internetski aktivist.
Julian Assange (41) kazao je i da film dolijeva ulje na vatru u sukobu protiv Irana jer daje naslutiti da ta zemlja proizvodi nuklearnu bombu. Prema scenariju koji je držao u rukama, kazao je on, prvi prizor filma smješta se unutar iranskog vojnog kompleksa s dokumentima koji nose nuklearne simbole.
Kakve to veze ima s nama?, upitao je Assange koji se u lipnju sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo kako bi izbjegao izručenje u Švedsku, u kojoj je osumnjičen za seksualno zlostavljanje.
Filmski studiji DreamWorks najavili su u utorak početak snimanja filma o WikiLeaksu u kojem britanski glumac Benedict Cumberbatch (tv serija Sherlock) tumači lik Juliana Assangea, a njemački glumac Daniel Bruehl (Zbogom Lenjinu) njegova nekadašnjeg glasnogovornika Daniela Domscheit-Berga. Redatelj je Bill Condon koji je režirao dva nastavka Sumrak sage.