Published On: Pet, tra 28th, 2017

Assange javnosti objavio ispis SMS-ova koji dokazuju da mu je policija namjestila silovanje

Assange tvrdi da SMS poruke između žene “SW” i njega dokazuju da je seksualni odnos bio konsenzualan, te da se nije radilo o silovanju.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange je objavio svoj cjelokupni iskaz nedavno dat pred švedskim tužiocima u prostorijama ekvadorske ambasade u Londonu.

On tvrdi da je „potpuno nevin“ u pogledu optužbi za seksualno nasilje. Assange je, podsjećamo, posljednje četiri godine proveo u ekvadorskoj ambasadi kako bi izbjegao hapšenje zbog ovih navoda.

Ovo je prvi put da se on javnosti obratio svojom verzijom događaja koji se vežu za navodno silovanje, a zbog kojeg je bio i uhićen 2010.

Njegova izjava sadrži detalje o „konsenzualnom i prijatnom“ seksualnom odnosu sa ženom poznatom kao „SW“, a koji se, prema njegovim riječima, dogodio četiri ili pet puta.

Slika zaslona 2017-04-28 u 16.50.37

Assange tvrdi da SMS poruke između žene “SW” i njega dokazuju da je seksualni odnos bio konsenzualan.

U svom iskazu na 19 strana, Assange tvrdi da je podvrgnut „sedmogodišnjem bespravnom, politiziranom zadržavanju bez optužnice“.

Takođe tvrdi da je bio podvrgnut „okrutnom, nehumanom i degradirajućem tretmanu“ te da mu je onemogućena efikasna pravna pomoć tijekom procesa.

Assange je u svojoj izjavi naveo da je njegovo davanje iskaza švedskim tužiteljima i organima policije u studenome bila namještaljka kako bi se osigurala tehnička mogućnost za tužbu protiv njega, „bez obzira kako odgovorio na bilo koje pitanje“.

Također navodi da je više puta i na različite načine pokušao dati izjavu švedskim tužiteljima tijekom perioda od proteklih sedam godina, čak i prije nego što je napustio Švedsku.