Published On: Sri, lip 8th, 2016

ASSAD: Vratit ćemo svaki centimetar Sirije, Alep će biti groblje Erdoganovih planova

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad obećao je, u svom prvom obraćanju za javnost nakon propasti mirovnih pregovora, kako će nastaviti borbu u, kako je rekao, sirijskom ratu protiv terorizma, pokazujući da nije spreman na kompromise.

Assad je rekao da će vratiti “svaki centimetar” Sirije, te da će Alep biti groblje za nade i snove turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, velikog pokrovitelja pobunjenika koji ga pokušavaju svrgnuti.

“Naš rat protiv terorizma se nastavlja”, rekao je Assad u govoru parlamentu kojeg je prenosila državna televizija.

“Kao što smo oslobodili Tadmur (Palmiru) i druga područja prije toga, nastavit ćemo s oslobađanjem svakog centimetra Sirije iz njihovih ruku. Naša jedina opcija je pobjeda, inače Sirije neće biti”, rekao je.

Sirijska vojska je sa saveznicima, potpomognuta ruskim zračnim napadima, Palmiru osvojila iz ruku Islamske države u ožujku. Osim Islamske države, Assad se bori i protiv pobunjeničkih skupina koje dobivaju pomoć od njegovih stranih neprijatelja, uključujući Tursku.

Rat u Siriji znatno je umanjio Assadovu kontrolu nad Sirijom jer su Islamska država, pobunjeničke skupine i kurdska vojska stvorili uporišta na širokom teritoriju države.

Assad je optužio Erdogana da je nedavno poslao tisuću militanata u Alep, pokrajinu u sjevernoj Siriji koja graniči s Turskom, u kojoj se nalazi istoimeni antički grad.

Alep je podijeljen između vladinih snaga i pobunjenika, a njihove borbe dovele su do propasti primirja dogovorenog u veljači.

Assad je zahvalio Rusiji, Iranu, Kini i libanonskoj šijitskoj skupini Hezbollahu za podršku./Hina/HMS/