Published On: Ned, sij 6th, 2013

Asocijacija studenata Srebrenice: Istrage protiv nas imaju za cilj zastrašivanje povratnika

Udruženje Asocijacija studenata Srebrenice, članica Građanske inicijative “Glasati ću za Srebrenicu” i Koalicije organizacija civilnog društva “Prvi mart” jučer upozorilo, kako kažu, na nastavak institucionalnog pritiska i zastrašivanja povratničke populacije u entitetu Republika Srpska, čime se nastavljaju kršiti osnovna ljudska prava građana BiH zajamčena Daytonskim mirovnim sporazumom, Ustavom i zakonima BiH i entiteta.

Pismo je proslijeđeno na adrese međunarodnih organizacija u BiH (OHR, Delegacija Europske unije, OESS i Vijeće Europe), veleposlanicima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH, Predsjedništvu BiH, Ministru sigurnosti BiH, Ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH, Predsjedniku FBiH, Premijeru FBiH, Federalnim ministarstvima unutarnjih poslova i ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica kao i Instituciji ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine.
Asocijacija studenata Srebrenice u pismu navodi: “Usprkos činjenici da je legitimitet i legalnost izbora u Srebrenici potvrđena od strane Suda BiH i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, i dalje predmetom pritiska i zastrašivanja institucija entiteta Republika Srpska.
Podsjećamo da su institucije Republike Srpska, od MUP-a, preko Tužiteljstva, do samog Predsjednika entiteta preko pola godine aktivno uključene u koordiniranu kampanju zastrašivanja organizacija i aktivista koji su bili uključeni u legalnu, legitimnu te na kraju i uspješnu građansku kampanju ‘Glasaću za Srebrenicu ‘.
Naime, Okružno tužilaštvo u Bijeljini je naložilo Poreznoj upravi RS Zvornik izvršiti financijsku provjeru i uvid u dokumentaciju Asocijacije. Asocijacija studenata Srebrenice kao ni ostale članice Koalicije ‘Prvi ožujka’ nema ništa protiv financijske kontrole te štoviše ohrabrujemo takav čin jer znamo da smo sve radili i radimo po postojećim zakonskim propisima entiteta i države Bosne i Hercegovine. Ali, svjesni smo toga da financijska provjera po nalogu Okružnog tužiteljstva u Bijelini odnosno tužitelja Ranka Kerovića, znači da se istraga protiv nas vodi isključivo zato što smo pobijedili Milorada Dodika i SNSD na lokalnim izborima u Srebrenici. Nastavak ovakve vrste pritiska entitetskih institucija svjedoči da imamo posla s diktaturom koja je ponovno uvela delikt mišljenja i verbalni delikt kao sredstvo represije nad neistomišljenicima.
Otvorenost Predsjednika Republike Srpska u njegovim javnim prijetnjama nama i našim obiteljima nas navodi da zaključimo da je njegov cilj da do idućih izbora uradi sve što je u njegovoj moći da bi se pridružio posljednjem diktatoru u Europi, Aleksandru Lukašenku. Međutim, za razliku od Lukašenka, Milorad Dodik djeluje u okviru Daytonskog mirovnog sporazuma koji svim građanima daje mogućnost da se vrate na svoja prijeratna ognjišta, sukladno Aneksu VII, a Zakon o prebivalištu BiH im daje jasnu mogućnost izbora mjesta u kojem će biti prijavljeni .
Imajući u vidu činjenicu da Građanska koalicija ‘Prvi ožujka’ djeluje sukladno svim mogućnostima koje nam pruža Dejtonski mirovni sporazum, smatramo da je napad institucija Republike Srpske na temeljna prava zajamčena tim sporazumom ujedno i pokušaj rušenja tog međunarodnog sporazuma.
Stoga, od Vas, predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini kao i institucija Bosne i Hercegovine tražimo da spriječite kontinuirano, sustavno i sistematsko zastrašivanje i pritisak na povratnike nesrpske nacionalnosti u entitetu Republika Srpske te omogućiti provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma, Ustava i zakona Bosne i Hercegovine i entiteta koji bezuvjetno garantiraju pravo na povratak, slobodu udruživanja te slobodu kretanja i prebivališta “, stoji u pismu.