Published On: Pet, lis 8th, 2021

ŠUTNJA JE PRVI SIMPTOM ZAVJERE: “Zašto izostaje reakcija Ministarstva financija na Pravilnik o zamjeni fiskalnih sustava u FBiH?”

Nakon što je objavljen Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH, uslijedile su brojne, argumentirane reakcije poduzetnika, ekonomskih analitičara i stručnjaka za tu oblast, uz apel Ministarstvu financija da promijeni Pravilnik i pribjegne drugim rješenjima, koja neće opteretiti realni sektor, priopćeno je iz Asocijacije poduzetnika Hercegovine (APH)

Ističu da nažalost, ne mogu svjedočiti adekvatnoj reakciji Vlade FBiH, odnosno resornog ministarstva, koji i dalje inzistiraju na promjeni fiskalnih uređaja, dok poduzetničke udruge i analitičari smatraju kako bi softversko rješenje zadovoljilo obje strane.

-Podsjećamo, prema procjenama Vlade FBiH do 14. svibnja/maja 2020.godine aktivno bilo 83.547 fiskalnih uređaja, a Pravilnik propisuje obavezu njihove zamjene novim, što za privrednike u FBiH znači izdatak od najmanje 60 miliona KM, priopćeno je.

Mišljenja su  da je Ministarstvo financija Federacije Bosne i Hercegovine, objavom novog Pravilnika o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine u Službenim novinama, to učinilo u krajnje pogrešnom trenutku.

-Naime, Ne treba zaboraviti da se gospodarstvo, napose realni sektor, već više od 18 mjeseci bori s posljedicama i poremećajima koje je izazvala pandemija Covida-19, te bi dodatni udari na financijske tokove u mnogim kompanijama imali teške posljedice.

Podsjećaju također da je Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sustava u Federaciji Bosne i Hercegovine objavljen usprkos činjenici da je Parlament FBiH odbio usvojiti zakon i uvođenje novih troškova privrednicima, te dao jasne smjernice da se krene u softversku fiskalizaciju koja je daleko povoljnija i efektivnija od zamjene postojećih fiskalnih kasa.

“Ukoliko se, dakle, kako mnogi to argumentirano dokazuju, softverskom fiskalizacijom može dobiti isti efekt kao i zamjenom fiskalnih kasa, nema razloga da se u FBiHne primijeni ovakva metoda”, priopćeno je.

U ime poduzetnika koji bi primjenom navedenog Pravilnika imali značajne izdatke koji se mogu izbjeći, još jedno pouzivaju nadležno ministarstvo i Vladu FBiH da promijene pravilnik o zamjeni fiskalnih kasa te da se uspostavi dijalog putem kojeg bi se došlo do novog rješenja./HMS/

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Jure
Jure
10 mjeseci prije

Prati kome će lova u džep i vidjeti ćeš šta izmigolje “zaslužni”

HŽV
HŽV
10 mjeseci prije

Nije tocno ministrica Milicevic je obrazlozila zasto se uvode nove fiskalne kase. Ali je to obrazlozila ministrica a ne ministarstvo a vi Ivane izgleda ne smijete cackat mecku (bar ne po imenu i prezimenu doticne ministrice)