Published On: Sri, tra 3rd, 2013

Ashtonova: Jaz uzak, ali dubok

Bruxelles – Ketrin Ešton poručila da se između Beograda i Prištine nalazi “uzak, ali dubok jaz”, kao i da će je dvije strane o odlukama obavijestiti u narednih nekoliko dana.
Ona je objavila i da je osma runda dijaloga posljednji put da se tri strane formalno susreću.
Eštonova je u priopćenju objavljenom nakon završetka osme runde navela i da se tijekom razgovora koji su trajali više od 12 sati “više prijedloga našlo na stolu”, a iskoristila je priliku i da “oda priznanje dvojici premijera”.
“Obojica premijera, kojima ponovno odajem priznanje, bili su u pratnji svojih vicepremijera u rundi koja je trajala više od 12 sati. Ovo je posljednji put da se formalno sastajemo. Više prijedloga je bilo na stolu. Jaz između dvije strane je uzak, ali dubok . Sada će se obje strane vratiti na konzultacije sa svojim kolegama u prijestolnicama i obavijestit me u narednih nekoliko dana o svojim odlukama “, navela je Ashton u priopćenju. Ona je poželjela pregovaračima sretan put i “svaki mogući uspjeh u postizanju dogovora”. Premijer Ivica Dačić je nakon dugih pregovora u okviru osme runde rekao da “nema dogovora sa Prištinom” , dok je Hashim Thaci naveo da bi se nova runda mogla održati već sljedećeg tjedna .