Published On: Čet, tra 18th, 2013

ASHTONKA SLUŠA ZOSTER: Već pola godine vi ste Imači kada…

SARAJEVO – Visoka predstavnica Europske unije za sigurnosnu i vanjsku politiku Catherine Ashton izrazila je danas u Sarajevu duboko razočaranje što od njezine posljednje posjete BiH prije šest mjeseci, kada je bila s tadašnjom američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, nije ostvaren nikakav napredak.
Upozorila je kako pitanje implementacije Europskog suda za ljudska prava po presudi „Sejdić- Finci“ neće nestati, nego će tek izvršenje presude omogućiti stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da bi BiH mogla podnijeti kredibilan zahtjev za članstvo u EU.
U izjavi novinarima nakon jutrošnjih razgovora u Predsjedništvu BiH, podsjetila je da je prije šest mjeseci, zajedno s Clinton, uputila važnu poruku da se od bh. političkih lidera traži djelovanje.
Tada su poručile da su potpuno opredijeljene za BiH i da žele vidjeti jedinstvenu, stabilnu, prosperitetnu, multietničku zemlju koja zauzima mjesto u Europskoj uniji vlastitim naporima.
– Također sam naglasila da je, ukoliko želimo učiniti europsku budućnost stvarnom, potrebno ići dalje od domaćih podjela, političkog rivalstva i interesa, te da će u suprotnom BiH zaostati za drugim zemljama regije, kazala je Ashton.
– Neću vas iznenaditi što ću reći da nije bilo nikakvog napretka od moje posljednje posjete, konstatirala je Ashton.
Istaknula je kako je Europska unija, sa svoje strane, održala riječ i dala svu potrebnu podršku, i putem Delegacije EU u BiH na čelu s Peterom Sorensenom i putem napora europskog tajnika za proširenje Štefana Fuelea.
– Zaista želim izraziti žaljenje što političke stranke nisu pretočile deklarirano opredjeljenje u konkretno djelovanje, i što su se umjesto toga fokusirale na stranačke i etničke interese, naglasila je Ashton.
Ponovila je kako čvrsto vjeruje u europsku budućnost BiH, jer to je ono što građani BiH žele i zaslužuju, prenosi Fena.
– Ljudi žele kretanje naprijed, da vide zemlju u kojoj se njihova prava poštuju, u kojoj se hitni izazovi kao što su gospodarstvo, radna mjesta, vladavina prava efikasno rješavaju, navela je Ashton i dodala kako je Europska unija snažan partner građana BiH. Zato im je poručila da učine svoje lidere odgovornim, piše Fena.
– A pozivamo političke lidere da ih slušaju, preuzmu stvarnu odgovornost i djeluju. Djeluju! Molimo vas da ne izlažete riziku svoju zemlju i njezinu europsku budućnost, poručila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

bitno.ba