Published On: Pon, svi 27th, 2013

ASHTON: Plan ne prejudicira status

Bruxelles – Catherine Ashton pozdravila odluku Beograda i Prištine da usvoje plan za primjenu sporazuma o normalizaciji odnosa i dodala da on ne prejudicira status Kosova.
“Primjena plana treba riješiti probleme na terenu i osigurati ubrzani napredak Srbije i Kosova ka EU”, rekla je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost u pisanom priopćenju za medije.
“To je korak naprijed u dijalogu Beograda i Prištine kojim se ne prejudiciraju stavovi dvije strane o statusu Kosova”, istakla je Ashton. 
Visoka predstavnica je odala počast objema stranama u dijalogu i dodala da će osobno angažiranje predsjednika vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hashima Tačija i ubuduće biti neophodno kako bi se sporazum sproveo. Podsjetimo, premijer Srbije je sinoć pismeno obavijestio Ashton da je vlada Srbije prihvatila plan za provedbu koji je prošlog tjedna dogovoren u Bruxellesu. Ashton će večeras na radnoj večeri sa šefovima diplomacija zemalja kandidata za članstvo EU razgovarati i sa Ivanom Mrkić, ministrom vanjskih poslova u vladi Srbije.